Orgelveckorna: "Publiken sprang till nästa kyrka"

Orgelveckor

Skånes orgelveckor håller på fram till 17 juli med konserter varje dag. Foto: Fredrik Eckhardtsson och Jan Kjellström

Nu har Skånes orgelveckor dragit igång för året. Det blir för 42:a året i rad men fortfarande väntar en del nyheter.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Kyrkomusik Orgel
Orgelveckor

Skånes orgelveckor håller på fram till 17 juli med konserter varje dag. Foto: Fredrik Eckhardtsson och Jan Kjellström

Sista veckan i juni drog Skånes orgelveckor igång och håller på fram till 17 juli med konserter varje dag. I år har arrangörerna, Lunds stift, sett till att inte ha konserter som krockar och att skapa ett flöde för publiken. 

Robert Bennesh, domkyrkoorganist, berättar att det blev en riktig rivstart med god uppslutning på invigningskonserten och sedan tre konserter efter varandra i olika kyrkor i Lund för att locka folk till att upptäcka nya platser. 

"Sprang till kyrkor"

– För att hinna till konserterna sprang publiken till nästa kyrka. Det är poängen med orgelveckan – att hemmapubliken ska upptäcka andra kyrkor. Hela festivalen är på ett geografiskt stort område så det kan vara svårt att uppnå överallt, men det var kul att se hur publiken tog tag i varandra och sökte sig till nya platser.

Det besökare kan vänta sig är organister från hela landet, till och med utanför landet, och orglar såsom den Silbermanninspirerade orgeln i Höör och Willisorgeln i Lomma kyrka.

Men inte bara de orglarna är speciella, utan alla är unika och svårspelade om man inte har spelat på just den tidigare. Det tvingar organisten att vänja sig vid rummet och instrumentet innan en konsert. 

Mobil publik

– Det är det som är så roligt! Man måste anpassa repertoar för just det instrumentet. Som organist tycker jag det är roligt att se hur musik man jobbat mycket med kan klinga olika på olika platser. Nu får även publiken uppleva det när den blir mer mobil tack vare orgelveckorna, säger Robert Bennesh. 

Det är ett lite bantat antal konserter i år med 50 stycken jämfört med förra året då det anordnades 80 konserter. Då kom över 5 000 besökare totalt med en spännvidd mellan 30 och 200 på de enskilda konserterna. Men då var det många konserter som krockade, bara i något ynka fall har det inte gått att motverka en krock i år.

Trots att det är färre konserter än tidigare ser det ljust ut, säger Robert Bennesh.

– Det är som att orgelveckorna genererar sin egen publicitet. Under tiden det pågår har det brukat växa i antal besökare.

Alla får vara med

Styrkan med Skånes orgelveckor är kombinationen av att fasta konserter i olika kyrkor och specifika konserter för just orgelveckorna får vara med i spelschemat. Alla församlingar som hör av sig och vill vara med får det. 

– Festivalen bygger inte på att de största och mest spektakulära orglarna ska få höras eller att vi bara ska ha gästande stjärnor som spelar, utan vi vill att det ska vara hela spännvidden, säger Robert Bennesh. 

Alla konserter är gratis och spelschemat går att se på Lunds stifts hemsida.