På lång vandring för klimatet

Gruppen samlad vid Hökberg på vägen till Mora, där prästen Lena Budh, Mora församling, anslutit som stigfinnare under dagen. Foto: privat

För tredje året i rad arrangerar Pilgrims walk for future längre vandringar för klimatet och för den biologiska mångfalden.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Gruppen samlad vid Hökberg på vägen till Mora, där prästen Lena Budh, Mora församling, anslutit som stigfinnare under dagen. Foto: privat

I år är det två vandringar som pågår under augusti månad. Den ena med början i Älvdalen i Dalarna där man vandrar utefter Romboleden under temat Härlig är jorden. Den andra börjar i trakterna av Charlottenberg i Värmland vid gränsen till Norge och har temat Hela jorden. Vandringarna möts cirka en månad och 50 mil senare i Vadstena lördagen den 2 september.

Värmlandsvandringen leds av Annika Spalde, diakon i Svenska kyrkan, medan vandringen från Dalarna utefter Romboleden leds av Hali Liddell, kulturassistent och pilgrimsansvarig i S:t Staffans församling i Lunds stift. Båda med omfattande erfarenhet från vandringar i Sverige och internationellt.

Vandringar sker inom ramen för Svenska kyrkans färdplan för klimatet

Vandring till musik

Härlig är jorden-vandringen längs Romboleden har ett musikaliskt tema. Det gjordes tydligt vid aftonbönen dagen innan avmarsch där spelmannen, Dalasinfoniettans konsertmästare med mera Melker Brodin spelade melodier på näverlur, spilåpipa och kohorn. Och i Mora kyrka avslutades den första helgen med en konsert av Jenny Halvarsson med fiol-, flöjt- och harpospelande vänner. I vandringen kommer även folkmusikerna Ulrika Bodén och Sofia Sandén tillsammans med världsmusikern Rostam Mirlashari att delta med musikaliska inslag vid olika konserter och  samlingar utefter vägen.

"Glöm inte visa gästfrihet"

Det finns olika beskrivningar av en pilgrimsvandring. Vandringsledaren Hali Liddell säger:

– En pilgrimsvandring är som ett hem som förflyttar sig. Till denna pilgrimsvandring och detta hem välkomnas vi som pilgrimer i enlighet med bibelordet om gästfrihet "Glöm inte att visa gästfrihet, ty genom gästfrihet har somliga fått änglar till gäster utan att veta om det.”

– Efterhand som nya pilgrimer ansluter till denna vandring så hjälps vi åt att ta emot dem med samma gästfrihet. Vi ser oss som skyddsänglar för klimatet när vi vandrar fram genom Naturens Katedral och upplever samhörigheten och släktskapet med alla naturfenomen omkring oss – det får oss att känna att vi alla är en del av Guds stora och goda skapelse, fortsätter Hali Liddell.

Och vad tar man med sig hem från vandringen?

– När man beger sig hemåt efter att ha deltagit en dag, en vecka eller gått hela vägen, hoppas jag att vandringen gett glädje, kraft och energi till klimatengagemanget på hemmaplan så att vi tar nya, fler och större steg för att värna och vårda Skapelsen,  svarar Hali Lidell.

Allvarlig situation

Enligt deltagarna i  Pilgrims walk for future visar inte minst sommarens värmeböljor i USA, Sydeuropa, Kina med torka och svåra bränder som omedelbar följd, tillsammans med de skyfallsliknande regnen i delar av Kina och Slovakien, tydligt på allvaret i situationen.

– Redan för drygt 20 år sedan förutsade forskare bland annat i rapporter från FNs klimatpanel IPCC, att vi skulle få en varmare jord med mer extremväder till följd av den ökande halten av växthusgaser i atmosfären. Och om vi inte snabbt och resolut hejdar utsläppen av växthusgaser och utarmningen av den biologiska mångfalden, står världen inför mycket svåra utmaningar och ett ökande antal omfattande katastrofer – allt väl beskrivet bland annat i rapporter från FNs forskarpanel för biologisk mångfald och ekosystem, IPBES, säger Pether Nordin, som deltar i vandringen längs Romboleden. 

Gruppen framför Älvdalens kyrka inför avmarsch. Vid vandringen denna dag gick några av deltagarna med under en dag som dagsvandrare, andra gick med ett längre stycke och ett par, däribland vandringsledaren Hali Liddell (i mitten), är med hela vägen till Vadstena.