Erika Brundin säger att kyrkan under lång tid arbetat för att möta en utveckling med minskande intäkter, bland annat genom åtgärder som digitalisering, samverkan och översynen av fastighetsbeståndet.
– De här siffrorna handlar om att det går snabbare än vi tänkt oss. Det blir viktiga prioriteringsuppgifter nu för alla.
Prognosen presenterade på ett möte med kyrkostyrelsens arbetsutskott och stiftens presidier i början av maj. Då skulle egentligen nationella nivåns sparkrav varit huvudfrågan, men i stället stod pandemin i centrum.
Vad gäller ekonomin lyftes särskilt situationen för stiftsgårdarna, som drabbats snabbt och hårt, säger Erika Brundin.
– Här fanns ett problem som många satt med. Det är en fråga som kyrkostyrelsen nu tydligt har hört.
Vilket stöd efterfrågade stiften från den nationella nivån?
– Analys, forskning, digitalisering, samverkan och gemensam kommunikation var de tydligaste delarna som lyftes.
– Det ansågs värdefullt att nationella nivån har kapacitet att göra analyser, prognoser och forskning som blir relevant, särskilt i situationer då saker ändras. Och vi har alla nu, under coronapandemin, sett hur viktig digitaliseringen är för många delar av församlingarnas verksamhet
Hur ska man göra för att möta nedgången i ekonomin?
– Administrativ samverkan och digitalisering är en del av det. Möjligen kan också kommunikation vara det.
Kyrkostyrelsens arbetsutskott håller nu på att färdigställa skrivelsen ”Verksamhet och ekonomi” inför kyrkomötet. Beslut ska fattas den 9 juni och det osäkra läget kommer att tas upp, säger Erika Brundin.
– Det är otroligt svårt att veta i juni var vi kommer att stå när kyrkomötet möts i september, oktober. Det blir i den kontexten kyrkostyrelsen kommenterar de behov och frågor som man nu fått framställda för sig. Vilka förslag som kan komma där får vi se.