Pastorat dröjde med utbetalning av skadestånd – "Anmärkningsvärt!"

Arbetsdomstolen dömde pastoratet till att betala ut ett skadestånd om 180 000 kronor till den uppsagde informatören. foto: Lennart Lundberg Foto: Lennart Lundberg

En tidigare anställd i ett pastorat blev uppsagd på felaktiga grunder och hade enligt arbetsdomstolen rätt till 180 000 kronor i skadestånd. Men efter tre veckor hade fortfarande inga pengar betalats ut.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Arbetsdomstolen dömde pastoratet till att betala ut ett skadestånd om 180 000 kronor till den uppsagde informatören. foto: Lennart Lundberg Foto: Lennart Lundberg

– Det tycker vi är anmärkningsvärt. Vision fick ersättning för våra rättegångskostnader dagen efter domen, men det viktigaste är ju att vår medlem blir ersatt, säger Caroline Bleichner, jurist på fackförbundet Vision som drivit ärendet.

Den tidigare anställde jobbade som informatör i pastoratet. Vid en omorganisation skulle tjänsten försvinna. Mannen erbjöds tre tidsbegränsade anställningar som han tackade nej till. Efter det blev han uppsagd.

En annan person som arbetat kortare tid i pastoratet fick stanna kvar på sin informatörstjänst. Detta var fel menade arbetsdomstolen, som dömde pastoratet till att betala ut ett allmänt skadestånd till den tidigare anställde samt ekonomisk ersättning för den period han ­varit utan anställning, från uppsägning till domslut.

När Kyrkans Tidning talade med Caroline Bleichner berättade hon att Vision meddelat pastoratet att om betalningen inte kom in skulle förbundet ta hjälp av Kronofogden.

Han lider fortfarande skada av pastoratets felaktiga agerande

Efter att Kyrkans Tidning sökt kyrkoherden i pastoratet för en intervju meddelade hon i ett mejl några timmar senare att skadeståndet var utbetalt.

En ny tvist mellan fackförbundet och pastoratet har också inletts. I domen fanns en formulering om att Vision hade rätt att yrka på ytterligare ersättning till mannen för perioden efter huvudförhandlingen. Mannen som nu börjat studera borde, enligt Vision, har rätt till runt 7 000 kronor i månaden. Det är skillnaden mellan hans tidigare lön och ­nuvarande studiemedel.

– Han lider fortfarande skada av pastoratets felaktiga agerande och de studier han inlett pågår fortfarande, säger Caroline Bleichner.

Kyrkoherden i pastoratet vill inte ställa upp på en intervju innan förhandlingarna med Vision är klara. Enligt Caroline Bleichner anser dock pastoratet att mannen borde sökt jobb i stället för att börja studera.

– Att han redan i november borde ha vetat om att han skulle hoppa av sina studier och söka jobb för att nu ha rätt till ersättning, det är jag så klart lite besviken på och han också. Trots att han vunnit målet är det ändå inte slut för honom, säger Caroline Bleichner.

Caroline Bleichner säger att hon varit med om likande ärenden i andra branscher men bara känner till ett annat fall där en arbetsgivare inom Svenska kyrkan dröjt med att betala skadestånd.