
Sofie Halvarsson och Catharina Helmersson sitter i styrelsen för Forum för prästvigda kvinnor i Svenska kyrkan. Trots att de flesta prästerna i Svenska kyrkan är kvinnor förekommer diskriminering fortfarande, så föreningen behövs säger de. Foto Marcus Gustafsson.
Mer än hälften av prästerna i Svenska kyrkan är kvinnor. Men fortfarande finns motstånd och i den lutherska kyrkan i Lettland vigs inte kvinnor till präster. Under en konferens i Uppsala delade prästvigda kvinnor från Norden och Baltikum sina erfarenheter.
I dag är det en självklarhet att kvinnor kan vigas till präster i Svenska kyrkan, men i Lettland finns det en luthersk kyrka som stängt dörren för kvinnor som upplever ett kall till prästämbetet. När Forum för prästvigda kvinnor i Svenska kyrkan samlades till konferens i Uppsala deltog bland annat kvinnor från Estland och Lettland. Även ärkebiskop Martin Modéus deltog under fredagen.

- Han tog sig tid att ställa upp en fredagskväll. För de deltagare som kom från länder där kvinnor inte vigs till präster så är det en tydlig signal. Ärkebiskopen markerar att detta är viktigt, säger Sofie Halvarsson, som är med i styrelsen.
Viktigt att kvinnor får mötas
Konferensen tema var ”Women who proclaim the good news” och målet var att lyfta fram kvinnors röster och den roll de spelat i att sprida evangeliet.
- Vi försökte också att ha en mångfald av talare för att många röster skulle bli hörda, säger hon.

Catharina Helmersson, som är ordförande i föreningen, menar att det är viktigt att kvinnor får samlas för att dela sina erfarenheter och upplevelser.
- Vi kan uppmuntra varandra, säger hon.
Händer något när kvinnor samlas
Förra gången som föreningen samlades var konferensen öppen för både män och kvinnor. I år var det dock enbart fredagens samlingar och gudstjänsterna som var öppna för alla. Lördagens program var enbart riktat till de anmälda kvinnorna.
- Antalet platser var begränsat och vi ville att alla kvinnor som ville delta skulle kunna göra det. Men fokuset var också "av och för kvinnor". Det händer något när det bara är kvinnor som samlas och det skapas en mer trygg miljö där vi kan stötta varandra i svåra frågor, säger Sofie Halvarsson.
Inte enfrågeförening
Forum för prästvigda kvinnor grundades 1994, då kvinnor utgjorde en liten minoritet av prästkåren. I dag är mer än hälften av prästerna kvinnor och allt tyder på att präst kommer att vara ett kvinnodominerat yrke i framtiden. Men föreningen behövs fortfarande, tycker styrelseledamöterna.
- I ledande positioner är det fortfarande män som är i majoritet. Och det förekommer olika sorters diskriminering av kvinnor som är präster, säger Sofie Halvarsson.
Catharina Helmersson är också tydlig med att föreningen arbetar brett, det handlar inte enbart om frågan om kvinnor får bli präster.
- Det finns alltid mer att göra.
Men är inte problemet i dag att männen saknas på många arbetsplatser i Svenska kyrkan?
- Det är en annan fråga egentligen. Vi tycker självklart att det ideala är att det är jämställt och att det finns en balans mellan män och kvinnor. Men det kanske inte är den frågan som vi driver, säger Catharina Helmersson.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.