386 personer har med sin namnteckning intygat att en konvertit, med genuin kristen tro, har fått avslag på sin asylansökan. Protestlistan med namnunderskrifter och vittnesmål har skickats till regeringen.
Av dem som skrivit under uppropet och intygat att de varit med om att en konvertit, med genuin kristen tro, har fått avslag på sin asylansökan är 129 präster, diakoner eller församlingspedagoger, 109 har någon annan form av ledande position i en församling och resten är medlemmar. Totalt har 386 personer skrivit under protestlistan som skickats till statsminister Stefan Löfven och migrationsminister Morgan Johansson.
– De flesta som har skrivit på har också angett kommentarer. Att se det har varit ögonöppnande, men också känslomässigt. Det här är deras andliga syskon som de lärt känna och som utsätts för det här, säger Micael Grenholm, pastorn och aktivisten som tagit initiativet till uppropet.
Idén till att sammanställa en lista med personer som intygar att en genuin konvertit fått avslag av Migrationsverket, fick Micael Grenholm efter en intervju med Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer i tidningen Dagen. I intervjun säger Fredrik Beijer att en person som lämnat islam inte kan utvisas till Afghanistan och att de som har utvisats inte av myndigheten har bedömts vara trovärdiga i sitt behov av att manifestera sin nya kristna tro.
– Det är ett starkt och radikalt påstående som vi vet är fel, säger Micael Grenholm.
Han efterlyste intyganden via sin blogg och på bara några dagar hade han fått in hundratals vittnesmål. I brevet bifogas förutom namnen även ett antal exempel på vittnesmål från de undertecknade.
– Jag hoppas att de kan se att problemet är större än de tidigare trott. Det finns en stor medvetenhet i församlingarna kring den här frågan. Vi kristna har koll på vad som sker, men inte så många andra, säger Micael Grenholm.
Att skicka uppropet till statsminister Stefan Löfven och migrationsminister Morgan Johansson, i stället för till Migrationsverket, ser Micael Grenholm som nästa steg, för att nå förändring.
– Migrationsverket är en myndighet och hanteras av politikerna. Den största möjligheten till förändring är att lagen förändras, eller förtydligas, säger Micael Grenholm.
Fakta: Namn och vittnesmål
Protestlistan innehåller 386 namnunderskrifter. 129 av dessa är präster, dikoner eller församlingspedagoger och 109 är peroner med andra former av ledar- och förtroendeuppdrag.
Listan skickades i fredags till statminsister Stefan Löfven och migrationsminister Morgan Johansson.
Flera diakoner och präster från svenska kyrkan finns med bland dem som vittnar om att konvertiter med en genuin kristen tro har utvisats. Deras vittnesmål har bifogats till protestlistan.
Av de 386 personer som har skrivit på uppropet och delat med sig av sina vittnesmål är flera representanter från Svenska kyrkan. Präster, diakoner, förtroendevalda och medlemmar. Alla vittnesmål har bifogats till listan med namnunderskrifter, som skickats till statsminister Stefan Löfven och migrationsminister Morgan Johansson.
Harry Hultén, tidigare kyrkoherde i Södra Kållands pastorat, skriver:
”Jag har undervisat och döpt flera ensamkommande, som verkligen blivit genuint kristna, men som ändå underkänts av Migrationsverket. Förhörsprotokollets kommentarer har visat att Migrationsverkets handläggare inte haft någon som helst kunskap om vad det är att vara kristen. Det är ovärdigt en rättsstat, som Sverige vill vara, att så undermåliga dokument ska ligga till grund för så livsavgörande beslut som Migrationsverkets domstolar fattar.”
Yvonne Kerygman, diakon i S:ta Clara kyrka och Stockholms domkyrkoförsamling, skriver att hon dagligen jobbar med personer som fått avslag på sin asylansökan, trots att de är genuint kristna, döpta och aktiva i församlingen.
”Vi är många som skrivit intyg och varit med i processer där vi häpnar över orättfärdiga beslut.”
Stefan Sundbäck, präst i Håbo pastorat, skriver att han mött många genuina konvertiter som fått avslag på sin asylansökan av Migrationsverket.
”’Din tro är inte genuin’, heter det. Och detta skall bedömas av en statlig myndighet. En statlig myndighet ska avgöra om jag är kristen eller inte. Hur ska de kunna bevisa sin tro för tjänstemän, som inte vill tro dem?”
Birgitta Gustafsson, diakon i Broby-Emmislövs församling, berättar om en person som hon känt i två år och som fick avslag på sin asylansökan.
”Avvisningsbeslut, även i Förvaltningsrätten, trots både intyg och vittnesmål under ed från församlingen. Vill leva som fri kristen, men utvisad till Afghanistan (där han inte har bott sedan han var två år) där han inte har någon möjlighet att utöva sin kristna tro!”
Christina Markgren, diakon i Sankt Mikaels församling, skriver:
”Jag känner många genuina konvertiter som fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd och nu lever i skräck över vad som ska hända. Välgrundad fruktan.”
Kristina Tosteberg, diakon i Kramfors pastorat, vittnar om att hon känner många personer, framför allt från Afghanistan och Iran, som fått avslag av Migrationsverket, i någon eller alla instanser, trots att de konverterat. Flera har utvisats.
”De har sagts inte varit genuina i sin tro, trots egna vittnesbörd, församlingsmedlemmars intygande, inlagor i verkställighetshinder och så vidare och prästers eller pastorers intyg och till och med vittnesmål i migrationsdomstolen.”
Fakta: Migrationsverkets prövning
Migrationsverkets bedömer en persons rätt till asyl av religiösa skäl bland annat genom att pröva religionens betydelse för den sökande och trons genuinitet.
Det bedöms även hur den nya tron kommer manifesteras vid återvändandet och om den nya tron är känd i hemlandet.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.