– Det är helt uppenbart att de behövs och extra mycket i tider när det händer mycket inom migrationsområdet. De är viktiga för alla som jobbar med människor på flykt, säger Sveriges kristna råds ordförande Sofia Camnerin om Migrationsdagarna som hölls i slutet av förra veckan.
Många ämnen avhandlades: allt från skjutningen i Örebro till trafficking. Men särskilt diskuterades frågorna kring hur snabbt asylpolitiken förändras och utsattheten hos konvertiter. Dagens stora mängder lagförslag och korta handläggningstider skapar frågor kring hur rättssäkerheten ska säkerhetsställas och om man verkligen hinner analysera konsekvenserna.
– Som detta med att det nu ges tillfälliga uppehållstillstånd och inte permanenta, det försämrar integrationen och ger bara större möjligheter för skuggsamhället att växa sig starkare, säger Sofia Camnerin.
Även förändringar i socialförsäkringen oroar
– Vi fick också ta del av en sorglig statistik om fattigdomen. Om hur många det är som verkligen är fattiga och att barnfamiljer inte får pengarna att räcka. Vi behöver ta fram en ny definition om vad fattigdom är. Just nu är det så ojämlikt, trots att Sverige är rikare än någonsin, säger Sofia Camnerin.
Charlotte Sköld arbetar som diakon i Rissnekyrkans församling i Stockholm som tillhör Equmeniakyrkan. Under Migrationsdagarna satt hon med i ett panelsamtal.
– Just nu går mitt arbete ut på att släcka bränder. Allt för många faller mellan stolarna, säger Charlotte Sköld.
Själavårdande samtal en bristvara

Många av de människor hon möter har inte förutsättningar att klara sig. De behöver stöd för att orientera sig i byråkratiska frågor, och en stor del av hennes arbetstid går åt till att hjälpa människor att söka pengar i fonder. Tid som hon hellre skulle vilja lägga på själavårdande samtal.
Charlotte Sköld märker att fler familjer får det sämre och att fler har svårigheter att mätta sina barn. Det kyrkan gör är bara en liten del av vad människor behöver. Hon önskar att samhället tar ett större ansvar för människor med bättre sociala skyddsnät.
Barnrättsjuristen vill se långsiktighet
Lotta Rapacioli är barnrättsjurist på Sociala Missionen som bland annat bedriver kostnadsfri juridisk och social rådgivning till människor i utsatthet. Hon sällar sig till skaran av människor som oroas över hur snabbt förändringarna inom asyl- och migrationspolitiken sker och ifrågasätter om ordentliga konsekvensanalyser har gjorts.
– Vi ser hur grupper ställs mot varandra och misstänksamheten växer. Det blir ännu viktigare att vi som samhälle håller ihop. Det talas ofta om civilsamhällets betydelse men civilsamhällets organisationer är beroende av medel som i dagsläget är alldeles för kortsiktiga, säger Lotta Rapacioli.