Riddarskola i 10 år
Johan J:son Ljung prästvigdes i vintras, men har arbetat länge inom Svenska kyrkan. Tidigare var han församlingsassistent i Tierp, där han och hans kollegor drev riddarskola i skolklasser i tio år.
Riddarskolan består av en introduktion och fem lektionspass med en–två veckors mellanrum. Varje lektionspass fokuserar på en av fem riddardygder (se faktaruta). Arbetet avslutas med en riddardubbning i kyrkan, följd av ett gästabud.
Hösten 2022 projektanställdes Johan för att starta riddarskola i Öregrund, inom Norra Roslagens pastorat.
– När jag kontaktar skolor berättar jag att det här är icke-konfessionellt och att vi gör det för att skapa trygghet i klassen och försöka få barnen tryggare. Det är huvudsyftet.
Naturligt samarbete
Att kyrkan ska samarbeta med skolan tycker han är naturligt.
– Det är väl självklart att om skolan har problem med otrygghet, så är det ypperligt om kyrkan kan vara behjälplig.
Det handlar också om att bygga relationer med barnen, understryker han.
– Sen blir det inte heller så konstigt att gå till kyrkan och konfirmera sig.
Klass 5D:s mentor Ronja Berg är med under kursen. Klasslärarna för årskurs 5 blev tillfrågade av rektorn sedan grannorten Öregrund haft riddarskola.
– I samarbetet med kyrkan såg vi en möjlighet att få prata om viktiga saker, som vi inte alltid hinner med, och att eleverna får öva på det i en annan miljö, säger hon.
Ronja Berg tycker att hon har märkt skillnad i gruppen, i form av bättre sammanhållning och ökad trygghet – en viktig grund för undervisningen.
– Eleverna funderar på andra saker än tidigare och de ställer frågor på ett annat sätt, som varför det är viktigt med vänskap och ärlighet.
Riddare och drake
Eleven Selma Grabill tycker att riddarskolan är bra, eftersom den hjälper mot mobbning.
– Vi fick göra en sorts pjäs om riddaren och draken, och draken är mobbaren.
Hon gillade när de fick spela roller i legenden om S:t Göran och draken och ser fram emot riddardubbningen. Det gör även klasskompisarna Hedvig Käll, Freija Godin-Mattsson och Hugo Bismo-Naeslund.
– Det här är bra, för man får lära sig mycket om vänskap, att vara schyst och hur man ska vara mot sina kompisar, säger Hugo Bismo-Naeslund.