Så behåller domkyrkorna sina besökare i högmässan

Under förra året gjordes totalt 13 509 besök i högmässan och domprost Bo Sandahl menar att anledningen är kontinuitet. Foto: Marcus Gustafsson
Besök vid domkyrkoförsamlingarnas huvudgudstjänster 2018.
Domprost Kent Nordin Nordin säger att de långa avstånden, befolkningsunderlaget och även domkyrkans storlek påverkar besöksantalet.

Landets domkyrkoförsamlingar har olika förutsättningar när det kommer till befolkningsunderlag, medlemsantal och antal kyrkor. Men de som har en välbesökt huvudgudstjänst uppger samma recept för framgång.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Under förra året gjordes totalt 13 509 besök i högmässan och domprost Bo Sandahl menar att anledningen är kontinuitet. Foto: Marcus Gustafsson
Besök vid domkyrkoförsamlingarnas huvudgudstjänster 2018.
Domprost Kent Nordin Nordin säger att de långa avstånden, befolkningsunderlaget och även domkyrkans storlek påverkar besöksantalet.

Under förra gjordes totalt 168 445 besök i domkyrkoförsamlingarnas huvudgudstjänster. Uppsala domkyrkoförsamling hade flest besök, totalt 27 907.

– Jag tycker att vi håller en hög nivå på vårt sätt att fira gudstjänst, såväl musikaliskt som liturgiskt och i predikan. Det kan bidra till att människor vill delta, säger församlingsherde Jonas Lindberg.

Med fyra kyrkor och över 28 000 medlemmar är förutsättningar goda och Jonas Lindberg säger att de många specialgudstjänsterna, så som biskopsvigningar, bidrar till många tillfälliga besökare.

– Vi har även ett större kyrkorum än de övriga domkyrkoförsamlingarna, vilket åtminstone slår igenom vid riktigt stora gudstjänster som julnattsmässan med uppemot 2 200 deltagare, säger han.

Med drygt 32 000 besök vid ”andra gudstjänster”, gudstjänster som varken är huvudgudstjänster eller kyrkliga handlingar, hamnar Uppsala på en sjätte plats. Topplaceringen innehas av Stockholms domkyrkoförsamling, med totalt 59 800 besök under 2018.

Stockholms domkyrkoförsamling har även flest besök per medlem i församlingen, både vid huvudgudstjänster och andra gudstjänster. Förklaringen finns i att församlingen med sina drygt 2 700 medlemmar är liten, samtidigt som besökarna till Storkyrkan, Sankta Clara kyrka och Sankt Jacobs kyrka kommer från hela Stockholmorådet.

I Lund är domkyrkan den enda kyrkan i församlingen. Och efter Stockholms domkyrkoförsamling är det här som besöken vid andra gudstjänster är som flest.

– För det första är domkyrkan verkligen en älskad kyrka och många har en nära relation till den. Sedan har vi ett väldigt väl utformat gudstjänstliv. Väl strukturerat och genomtänkt, säger domprost Bo Sandahl.

Lunds domkyrkoförsamling redovisar även höga besökssiffror vid huvudgudstjänsten. Under förra året gjordes totalt 13 509 besök i högmässan och Bo Sandahl menar att framgångsreceptet är kontinuitet.

– Vi firar alltid samma högmässa söndag efter söndag, med små variationer beroende på var det är i kyrkoåret. Det skapar en trygghet som passar både besökare och personal.

Härnösand domkyrkoförsamling hade minst antal besök vid andra gudstjänster under 2018 och näst minst vid huvudgudstjänster, 7 416 respektive 6 718. Domprost Kent Nordin säger att de långa avstånden, befolkningsunderlaget och även domkyrkans storlek påverkar.

– Det är inte lika ”nära” till domkyrkan här som i andra, till ytan mindre stift. Det här är också landets minsta domkyrka. När vi i september ska ha stiftsfests är det förlagt till Östersund, för vi får inte plats med alla här.

Men sett till besök per stiftsmedlem ligger högmässan i Härnösands domkyrka på en medelplacering. Under 2018 gjorde Svenska kyrkans medlemmar i snitt 0,03 besök i någon av domkyrkoförsamlingarnas huvudgudstjänster. Lika många besök gjordes per stiftsmedlem i Härnösands domkyrka. Flest besök, 0,15 per medlem i stiftet, redovisar Visby och minst antal besök, 0,01 per medlem, redovisar Göteborg.

– Jag tycker att vi står oss starka. Vi har en gudstjänstfirande kärna på 120 till 130 personer som kommer nästan varje söndag och det fylls ständigt på med yngre människor.

I likhet med Bo Sandahl tror Kent Nordin att kontinuitet är rätt väg att gå för få medlemmarna att fortsätta komma till högmässan.

– Det handlar om att inte laborera och leka med huvudgudstjänsten. Det skapar trygghet, vilket är grunden för att kunna bygga en gemenskap. Folk lär sig och det skapar en gudstjänst med hög församlingssång och stort deltagande i alla växellästa delar.

– Det finns också ett värde i att det då stämmer överens utifrån ett internationellt ekumeniskt perspektiv, vilket gör att våra invandrare och flyktingar som söker sig till kyrkan och som har kristen bakgrund känner igen sig.

Härnösand pastorat bildades 2017 av domkyrkoförsamlingen och sex landsförsamlingar. Även om indelningsändringen inte påverkat besöken i domkyrkan har det fått konsekvenser i ett större perspektiv, menar Kent Nordin. Numera är domkyrkan den enda kyrka i pastoratet som firar högmässa.

– I flera landsbygdsförsamlingar ser man att söndagmässa eller högmässa fungerar jättedåligt, men när man har musikgudstjänster kommer massa folk. Då har det blivit församlingens ”huvudgudstjänst” i stället.

Fakta: Domkyrkobesök

Visby 0,15

Uppsala 0,06

Växjö 0,05

Linköpings 0,04

Luleå stift 0,03

Karlstads 0,03

Skara 0,03

Härnösands 0,03

Stockholms 0,02

Västerås 0,02

Strängnäs 0,02

Lunds 0,02

Göteborgs 0,01