Så blev resultatet av Svenska kyrkans sommarkampanj

Undersökningsföretaget Novus har undersökt hur Svenska kyrkans sommarkampanj togs emot. De dubbla budskapen i kampanjen kändes inbjudande och väckte nyfikenhet, blev svaret. Foto: Svenska kyrkan

Årets sommarkampanj från Svenska kyrkans nationella nivå väckte nyfikenhet, en vilja att besöka kyrkan och fick fler att ladda ner appen Kyrkguiden. Det visar en undersökning som Novus gjort. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Kommunikation

Undersökningsföretaget Novus har undersökt hur Svenska kyrkans sommarkampanj togs emot. De dubbla budskapen i kampanjen kändes inbjudande och väckte nyfikenhet, blev svaret. Foto: Svenska kyrkan

Under sommaren genomförde Svenska kyrkans nationella nivå en kampanj som skulle sänka tröskeln för besök till sommarkyrkor och locka till att ladda ner appen Kyrkguiden. 

Bilder på kyrkor med en slätt, vatten eller en gammal stad i bakgrunden visades med texter som "Knäppta händer eller öppna toaletter?", "Hämta andan eller öppna ditt hjärta?"och "Pilgrimsvandra eller sträcka på benen?" 

– Det var bilder på traditionella kyrkor, men med budskapen som lyfte olika behov som människor har. Kyrkan är en möjlig plats för att göra många olika saker, säger Magdalena Widmark, analysansvarig för kommunikationsverksamheten på kyrkokansliet.  

Annonserade längs med vägarna 

Målgruppen var bred och kampanjen kunde ses på skyltar längs med landsvägen på 80 platser i Sverige och på 214 ytor utanför centralstationer. 

Magdalena Widmark

– Där rör sig mycket människor i olika åldrar. Eftersom vi vet att församlingarna har svårt att nå de yngre målgrupperna satsade vi på också på att annonsera på Instagram och Facebook. För första gången hade vi också podd-reklam, säger Magdalena Widmark. 

En undersökning som kyrkokansliet har låtit undersökningsföretaget Novus göra visar att kampanjen har gett goda resultat. Appen Kyrkguiden laddades ner 800 gånger på en vecka. Under samma period förra året var antalet nedladdningar 400. 

Väckte nyfikenhet hos unga

35 procent av de som svarat på undersökningen säger att de gillade kampanjen, 10 procent gillade den inte. Bland de som sett kampanjen flera gånger tidigare var en högre andel, 58 procent, positiva.  

Sommarkampanjen var uppskattad av en yngre målgrupp på 18-34 år. Gruppen hade lättast att ta till sig och förstå kampanjens budskap och upplevde i högre grad att den väckte nyfikenhet.

Magdalena Widmark berättar att när respondenterna i undersökningen har fått svara fritt på varför de tyckte om kampanjen, var svaren bland annat att den gav inspiration till att besöka kyrkan, även när det inte var dop eller begravning eller trots att de inte uppfattade sig som religiösa.   

– Det som verkligen är tydligt i sommarkampanjen är att man upplever den som inbjudande och lättillgänglig. Det är en väldigt viktig effekt, för känner man sig inkluderad och välkommen underlättar det för de som har en svag relation till kyrkan att våga ta steget att söka kontakt med sin församling.

"De nationella kampanjerna är som en kopp kaffe"

Vilken kyrka som är sommarkyrka och vad som händer där är upp till varje församling att besluta och Magdalena Widmark lyfter att de nationella kampanjerna ska ses just som ett komplement till församlingarnas kommunikation.  

– När vi kommunicerar tillsammans kan man tänka det som när någon kliver in på pastorsexpeditionen. Då bjuder man först på en kopp kaffe innan man börjar lära känna varandra lite djupare. De nationella kampanjerna är den där koppen kaffe som bjuder in och väcker nyfikenhet, sen får man i sin församling göra den fördjupade resan. 

Fakta: Novus undersökning i korthet

  • 1 000 respondenter deltog i undersökningen 
  • 35 procent av dem som svarat säger att de gillar kampanjen, 46 procent är neutrala och 10 procent är negativa.
  • Bland dem som sett kampanjen tidigare söger 58 procent att de gillar kampanjen.
  • 13 procent av de tillfrågade säger att de blev nyfikna av annonsen. I åldersgruppen 18–34 år uppgav ännu fler, 19 procent, att de blev nyfikna.

Källa: Svenska kyrkan