I torsdags samlades religiösa företrädare i Stockholms moské för att samtala om den kris som koranbränningarna lett till. Det var Mahmoud Khalfi, direktör och imam i moskén, som bjudit in och på plats fanns företrädare för sunni- och shiamuslimer samt för katolska kyrkan. Andreas Holmberg, biskop i Stockholms stift, var den främste företrädaren för Svenska kyrkan.
- Vi har goda upparbetade kontakter med muslimska företrädare i Stockholm. Därför kändes det självklart att vara med på detta möte, säger Andreas Holmberg till Kyrkans Tidning.
Hårdnande klimat
Han såg mötet som en möjlighet att uttrycka stöd och sympati för svenska muslimer i den utsatta situation som de nu befinner sig i.
- Vi vill visa att vi ser med oro på det hårdnande klimatet gentemot muslimer, att det är något som bekymrar oss alla, oavsett trostradition, säger han.
Har Svenska kyrkan ett särskilt ansvar i den här situationen?
- Ja, vi är det i särklass största trossamfundet, och vi har kontakter över landet med moskéer och muslimska ledare. Det klart att när vi ställer oss bakom deras förväntningar på att deras trosuttryck ska respekteras så har det betydelse, säger han.
Stockholms moské är ju ett konservativt muslimskt sammanhang, som vissa kopplar till Muslimska brödraskapet. Det finns ingen tvekan hos dig att delta på grund av det?
- Nej, vi måste kunna prata och föra dialog med alla aktörer i ett samhälle, även om vi inte delar deras synsätt och värderingar i allt. Det finns mer som förenar än som skiljer oss, säger han.
Ser allvarligt på hatiska handlingar
Samtalsgruppen gjorde ett gemensamt uttalande där det bland annat står att man ser med sorg och bestörtning på de ”allvarliga islamofobiska och hatiska handlingar som drabbat muslimska gemenskaper.” I uttalandet lyfts också FN:s barnkonvention fram, där det framhålls att barn har rätt till andlig utveckling. Man menar att skymfandet av muslimsk tro skadar barn och unga.
- Svenska barn och unga drabbas av detta. Vi får höra av muslimska företrädare att barn och unga frågar sig varför de måste kränkas på detta sätt. Hör inte de också hit till Sverige? säger Andreas Holmberg.
- Vi vill inte införa någon hädelselagstiftning, men yttrandefriheten får inte tas som ursäkt för att på alla platser och på vilken tid som helst medvetet skymfa, håna och skända det som svenskar håller för heligt.
I uttalandet uppmanas regering och riksdag att söka samförstånd och inkluderande vägar ut ur den kris som Sverige befinner sig i. Man lyfter också fram möjligheten att inte bevilja tillstånd för ”offentliga manifestationer med syfte att kränka religioner och hetsa mot folkgrupp…”
Är det inte ett ganska långtgående krav att inte bevilja tillstånd för manifestationer som kränker religioner?
- Det är ingen av oss som förordar ett förbud för att bränna heliga skrifter. Men när det görs på vissa platser eller en särskild tidpunkt så kan det inte räknas som en yttrandefrihetsyttring. Då vill vi att det prövas om inte det ska falla inom lagen om hets folkgrupp.
Gruppen planerar också att genomföra någon form av manifestation längre fram. Formerna för den är inte bestämda än.
- Men det görs för att visa på enhet, men också på mångfald, säger biskop Andreas Holmberg.