Samisk mässhake och stola invigs i Luleå

Britta Marakatt-Labba hade aldrig sett en stola i skinn tidigare, därför bestämde hos sig för att skapa en själv. Nu kan den användas på samiska högmässor året runt, oavsett söndagens liturgiska färg. Foto: Karin Holmgren Tyskling/Luleå domkyrkoförsamling

Över 100 timmars arbete ligger bakom den stola och mässhake som på söndagen invigs i Luleå Domkyrka. De nya kyrkotextilierna är skapade av Britta Marakatt-Labba, som har inspirerats av evigheten.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Britta Marakatt-Labba hade aldrig sett en stola i skinn tidigare, därför bestämde hos sig för att skapa en själv. Nu kan den användas på samiska högmässor året runt, oavsett söndagens liturgiska färg. Foto: Karin Holmgren Tyskling/Luleå domkyrkoförsamling

Söndagen den 6 februari, är  samernas nationaldag. Då inviger Luleå stift ny stola, mässhake, kalkduk och bursa. De är av samisk design och skapade av konstnären Britta Marakatt-Labba. 

– Det är väldigt viktigt att även kyrkobesökare som är samer känner igen sig själv i de eviga kläderna. Det värmer väl i hjärtat om det är någonting som påminner om den kulturen man kommer ifrån, säger Britta Marakatt-Labba, som är gläds över att få skapa samiska kyrkotextilier till Luleå stift. 

Britta Marakatt-Labba har arbetat i flera år med att ta fram stolan och mässhaken. Det krävde mycket förarbete - rätt material skulle införskaffas och tyg färgas. I skapandet har Britta sen både broderat och arbetat i skinn.  

– När jag gjorde stolan så frågade jag om jag kunde göra den i skinn, för jag har inte sett skinn-stolor någonsin och skinn är ett väldigt samiskt material. Skinnet är bra för att det inte är knutet till kyrkoårets färger, är det samisk högmässa kan man ha den här stolan oavsett tid på året. 

Det genomgående motivet i textilierna är en cirkel, som för Britta Marakatt-Labba symboliserar evigheten. Cirkeln är dessutom en viktig symbol i den samiska kulturen. Britta Marakatt-Labba har tidigare skapat omslaget till den samiska bibeln. 

–  Där är det också en cirkel och då tänkte jag att det är väldigt fint när man firar samiskt högmässa och använder allt tillsammans, att man kan se att motivet går igen, säger hon. 

Under invigningsgudstjänsten på söndagen medverkar bland annat biskop Åsa Nyström. Hon säger i ett pressmeddelande att hon ser fram emot att vara med vid mottagande och gläder sig över att det samiska hantverket “nu finns närvarande i det allra mest centrala i gudstjänsten i Luleå domkyrka, vid nattvardsfirandet”.