Nattmangling på kyrkomötet igen– så hanterades den

Kyrkomötet

Presidiet och gruppledarna för nomineringsgrupperna diskuterade hur kvällsjobb skulle undvikas på tisdagen. Levi Bergström, förste vice ordförande för kyrkomötet, säger att det kan bli aktuellt att korta tiden för anföranden till 2024. Foto: Mikael M Johansson

“Det är inte demokratiskt bra när det blir för långa kvällar”, säger Levi Bergström, förste vice ordförande för kyrkomötet. På måndagen varade kyrkomötesdebatten nästan fram till midnatt, varpå åtgärder vidtogs inför tisdagen.    

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Kyrkomötet

Presidiet och gruppledarna för nomineringsgrupperna diskuterade hur kvällsjobb skulle undvikas på tisdagen. Levi Bergström, förste vice ordförande för kyrkomötet, säger att det kan bli aktuellt att korta tiden för anföranden till 2024. Foto: Mikael M Johansson

Både under kyrkomötet år 2022 och i år har det varit nattmanglingar. I år pågick kyrkomötesdebatten till framåt midnatt.

Levi Bergström är förste vice ordförande för kyrkomötet och säger att presidiet efter förra året förde en diskussion om hur de långa sessionerna skulle kunna undvikas – något som åter blev aktuellt under måndagsnatten.

"Folk går till slut hem"

– Det är inte demokratiskt bra när det blir för långa kvällar. Folk går till slut hem. Jag själv var väldigt trött efter måndagens debatt och vi i presidiet gick igenom beslutspropositionerna därefter så jag var tillbaka på hotellet två på natten, säger Levi Bergström.

Han säger att anledningen till att det både förra året och på måndagen i år blev sent, är att ledamöterna är debattglada och replikutbytena är många, vilket han egentligen tycker är positivt. 

"Det var enighet i kyrkomötet om tisdagens åtgärd men den är inte helt oproblematisk ur ett demokratiskt perspektiv", säger Levi Bergström, kyrkomötets förste vice ordförande. Foto: Mikael M Johansson

– De allra flesta debatterna är spännande och ledamöterna besitter en oerhörd kunskap. Jag är imponerad. Det blir inte bra när man hoppas att ingen begär ordet på grund av den sena tiden.

Kortade ner tiden

Men, för att det inte skulle vara lika slitsamt på tisdagen för alla inblandade enades presidiet och gruppledare för nomineringsgrupperna om att föreslå kortad tid för anföranden från tre minuter till två minuter, vilket kyrkomötet beslutade. Detta bidrog till att tisdagskvällens debatt kom att avslutas vid halv nio.

Levi Bergström säger att det var enighet i kyrkomötet om tisdagens åtgärd men att den inte helt oproblematisk ur ett demokratiskt perspektiv.

– Vi kan kalla det orättvist eftersom motionerna som behandlades under tisdagen fick mindre tid för debatt än de som behandlades under måndagen.

Vida åtgärder

Efter kyrkomötets avslutning kommer presidiet tillsammans med gruppledare för nomineringsgrupperna att diskutera hur de ska tänka om debatterna vid andra sessionen år 2024.

Kan det bli aktuellt att korta ner tiden för anföranden båda dagarna 2024?

– Ja, det kan vara ett alternativ.

 

HÄR hittar du fler artiklar om kyrkomötet 2023