Sex filmer nominerade till kyrkans filmpris

I år blir Göteborgs filmfestival helt digital. Bild från invigningen av festivalen 2018. Foto: Foto Björn Larsson Rosvall/TT

Göteborgs filmfestival blir i år digital. Ärkebiskop Antje Jackelén och filosofiprofessor Åsa Wikforss möts i ett poddsamtal om ”Sociala distanser” och Svenska kyrkans filmpris delas ut.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
I år blir Göteborgs filmfestival helt digital. Bild från invigningen av festivalen 2018. Foto: Foto Björn Larsson Rosvall/TT

Filmfestivalen i Göteborg invigs den 29 januari och blir i år helt digital. Filmvisningarna flyttar från biosalongerna hem till soffan och seminarierna byts mot inspelade intervjuer.

Huvudfokus på årets festival är ”Sociala distanser”. I flera filmer utforskas hur pandemin både har begränsat och skapat nya uttryck för gemenskap och kreativitet. Det blir också temat för det poddsamtal som Svenska kyrkan är med och arrangerar.

Antje Jackelén och Åsa Wikforss möts i ett samtal om pandemins lärdomar.  Vilka insikter och erfarenheter kan vi ta med oss från pandemin? Hur ska vi göra för att inte glömma bort det när livet kan återgå till det normala?

Samtalet finns tillgängligt via festivalens poddcast och Svenska kyrkans hemsida från den 1 februari.

Under festivalen ska vinnaren av Svenska kyrkans filmpris utses. Den som tar hem priset får en prissumma på 50 000 kronor och statyetten Angelos, skapad av Erlander Forsberg.

Priset delas i år ut för tjugonde gången och ska gå till en film som håller hög konstnärlig kvalitet samtidigt som den levandegör existentiella frågor.

 

De nominerade till Svenska kyrkans filmpris 2021:

Sweat av Magnus Von Horn.  Influensern Sylwia Zając med hundratals följare på Instagram söker efter oförfalskad intimitet i skärmsamhället.

Tigrar av Ronnie Sandahl. Ett drama om fotbollsinustrins inhumana villkor som följer ungdomsproffset Martin Bengtsson resa mot toppen. 

Pleasure av Ninja Thyberg. En skildring av 20-åriga Bellas absurda vardag i den hänsynslösa porrindustrin i Los Angeles.

In i dimman av Maciej Kalymon. Ensamma skuggfigurer med ruset som botemedel mot mörkret tar oss med på en resa in i dimman.

Be my voice av Nahid Persson. Dokumentär om den iranska journalisten och aktivisten Masih Alinejad. Hennes uppmaning på Instagram fick tusentals kvinnor att ta av sig hijaben, nu lever hon i exil i New York.

Knackningar av Frida Kempff. Efter en tid på vårdboende flyttar Molly flyttar till en egen lägenhet. I det nya huset hörs märkliga ljud och knackningar från våningen ovanför.

Filmpriset Angelos. Foto: Mikael Ringlander/Ikon