Skolrestaurang tilldelas Örebro pastorats miljöpris

Personal i skolrestaurang i Örebro

Niclas Palmqvist, Susann Westberg, Matilda Kleber, Lena Sjökvist, Alexander Freibergs, Weronice Brüde, Jens Eriksson och Kajsa Siggesson får pris från Örebro pastorat för deras arbete med hållbara måltider till skolelever. Foto: Svenska kyrkan/Ulla-Carin Ekblom

En skolbespisning på en gymnasieskola prisas av Örebros pastorat för deras arbete med hållbara måltider. "Extra roligt att vårt arbete uppmärksammas här på hemmaplan", säger restaurangchefen. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Personal i skolrestaurang i Örebro

Niclas Palmqvist, Susann Westberg, Matilda Kleber, Lena Sjökvist, Alexander Freibergs, Weronice Brüde, Jens Eriksson och Kajsa Siggesson får pris från Örebro pastorat för deras arbete med hållbara måltider till skolelever. Foto: Svenska kyrkan/Ulla-Carin Ekblom

Förra året instiftade Örebro pastorat ett miljöpris för att lyfta hoppfulla exempel och främja lokala initiativ. Nu har prisets andra vinnare utsetts - Tullängsgymnasiets restaurang.

“Genom modigt och kreativt arbete har Tullängsgymnasiets restaurang visat att det går att skapa positiva attityder till hållbar mat hos en ung målgrupp. Restaurangen har länge satsat när andra tvekat och är en stor inspirationskälla inte bara för andra gymnasieskolor, utan också för storkök i allmänhet,” skriver juryn i sin motivering.

Juryn består av kyrkorådsordförande Timmy Leijen, Michael Nausner, forskare i systematisk teologi, Anna Ekström, ordförande i Örebro kommunstyrelses hållbarhetsutskott, Markus Lutteman, författare och klimatkommunikatör på We don’t have time och Catarina Wennerlund, kvalitets- och hållbarhetsstrateg på Örebrobostäder.

Personalen på Tullängsgymnasiet prisas av juryn för att lyssna in elevers önskemål och behov utan att göra avkall på sitt hållbarhetsfokus.

Prisas för inköp med lågt klimatavtryck

96 procent av restaurangens inköp är ekologiska, och 62 procent av dessa svenska produkter. Det ger ett koldioxidutsläpp på 0,91 kg per inköpt livsmedelskilo. Juryn menar att det inte går att nog understryka vikten av initiativ som bidrar till värderingsförändringar kring hållbar mat.

“Dessutom är möjligheten till uppskalning stor, vilket skulle ha positiv effekt på attityder till och glädje för hållbar mat, när Tullängsgymnasiets arbetssätt sprids,” skriver juryn i sin motivering.

– Att få ett lokalt pris slår högt. När vi är runt i Sverige och berättar om vårt arbete med hållbar mat är det många som känner till oss. Därför blir det extra roligt att vårt arbete uppmärksammas här på hemmaplan, av örebroare, säger restaurangchef Lena Sjöberg i ett pressmeddelande. 

Under gudstjänsten i S:t Nikolai kyrka på domsöndagen kommer priset, med en prissumma på 10 000 kronor, att delas ut.