SKR mötte Folkhälsomyndigheten

Sveriges kristna råd vill att fler ska kunna fira gudstjänst på ett smittsäkert sätt. Foto: Marcus Gustafsson.

Fler råd till trossamfunden och förslag på anpassningar som gör det möjligt för äldre att delta i gudstjänster.

Det var önskemål som Sveriges kristna råd (SKR) förde fram under ett möte med Folkhälsomyndigheten.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Sveriges kristna råd vill att fler ska kunna fira gudstjänst på ett smittsäkert sätt. Foto: Marcus Gustafsson.

I måndags mötte företrädare för Sveriges kristna råd (SKR) Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Grunden för mötet var regeringens förslag om lättnader i coronarestriktioner för offentliga sammankomster med sittande publik.

– Det var ett bra möte. Ett öppet och förtroendefullt samtal, säger ärkebiskop Antje Jackelén.

– Vi tog upp att trossamfunden är en väldigt stor del av civilsamhället och det är inte så lyckat att det bara talas om idrott och kultur i allmänhet och trossamfunden glöms bort. Det fanns det förståelse för.

Regeringen vill att fler än 50 personer ska kunna samlas till offentliga sammankomster med sittande publik, om deltagarna har minst två meter avstånd mellan sig. Folkhälsomyndigheten föreslår att 500 blir ett nytt tak för sådana evenemang och anser att ett avstånd på en meter mellan deltagarna är tillräckligt.

– Naturligtvis är vi glada över om det är på det viset, människor längtar efter att få komma till kyrkan och fira gudstjänst igen, säger Antje Jackelén.

– Det finns en irritation över att det vid en stor kyrka i dag kan stå ”fullsatt”, även om det, trots avstånd, skulle rymmas det dubbla. I köptempel finns inte motsvarande restriktioner, men i Herrens tempel är det så. Den irritationen har vi hör från våra samfund och nu fört fram och resonerat om på mötet.

Både SKR och Svenska kyrkan har lämnat remissvar till regeringen. Ett förslag som lyfts är att avståndet ska hållas mellan hushåll, inte individer. Det lyftes på mötet och SKR fick medhåll av Folkhälsomyndigheten.

– Barnfamiljer eller personer med funktionsnedsättning som behöver någon bredvid sig ska inte skiljas åt.

– Vi var också enliga om att det i begravningssammanhang är viktigt att man får sitta nära varandra, om man ändå lever i samma hushåll.

På mötet lyfte även SKR önskemålet om att få återuppta den andliga vården på äldreboenden. Behovet av anpassningar för göra det möjligt för personer över 70 år att besöka gudstjänster och annan kyrklig verksamhet diskuterades också.

– Vi talade om möjligheten att kunna ha särskilda samlingar för gruppen 70 plus och kanske, kanske kan man hoppas på en öppning för det den första oktober, säger SKR:s generaldirektör Karin Wiborn.

Lyfte ni några specifika områden där ni är särskilt angelägna om att få råd och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten?

– Det fanns en generell diskussion om lagar, föreskrifter och omdöme. Det finns myndigheter som uttalar sig och så finns det individer. Vi är det tredje rummet, och våra och präster pastorer förväntas vara de som fattar besluten om vilka som får komma och inte. Där blir det många gränsdragningsproblem om hur man gör, säger SKR:s ordförande Daniel Alm.

– Vi uttrycket att ju tydligare råd och rekommendationer, desto bättre.

Mötet med Folkhälsomyndigheten pågick i en dryg timme. Det finns inga inplanerade uppföljande möten, utan nästa steg blir regeringens slutgiltiga besked om den nya lagen. Den väntas kunna träda i kraft första oktober.