Efter utvärdering: Så gör Skui med distansutbildningen

Kenneth Nordgren

Foto: Janerik Henriksson/TT och Marcus Gustaffson

Svenska kyrkans utbildningsinstitut vill permanenta distansutbildningen för kyrkans profilyrken. “Det var en sjukdomsvinst att ta det steget”, säger rektorn Kenneth Nordgren.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Kenneth Nordgren

Foto: Janerik Henriksson/TT och Marcus Gustaffson

Svenska kyrkans utbildningsinstitut (Skui) har genomfört ett pilotprojekt: ett pastoralteologiskt slutår på distans för blivande präster, diakoner, församlingspedagoger och kyrkomusiker. Utvärderingen visar att Skui behöver göra förändringar inför 2024 och rektor Kenneth Nordgren berättar att planen är att göra utbildningsformen permanent.

– Utvärderingen stärker slutsatser som vi i ledningen successivt kunde dra under pilotåret 2022.

"Bottna i den egna rollen"

Det var 74 studenter som läste slutåret på distans år 2022 via Skui. De hade åtta veckors undervisning på campus i Uppsala eller Lund och dessutom församlingsförlagda utbildningsmoment. Studenterna var överlag nöjda med utbildningen men tyckte att vissa delar behöver förbättras. Bland annat anser de att campusundervisningens innehåll inte ska vara sådant som kan göras digitalt och de vill ha en större flexibilitet i när församlingsmomenten ska utföras.

En förändring som sker nästa år är att studenterna kommer att ha färre gemensamma föreläsningar med alla fyra profilyrken samtidigt.

– Vi ska satsa mer på identitetsbyggande i respektive program. Det är viktigt att få bottna i den egna rollen, säger Kenneth Nordgren.

Digitala utmaningar

Av lärarna svarade 65 procent att studenterna inte fått lika mycket kunskap av distansutbildningen som vid campusundervisning.

– Lärarna har inte hunnit med lika mycket. Många lärare är mer hemma i klassrummet och känner sig hämmade i det digitala rummet. 

42 procent av lärarna tycker inte att distansutbildningen har fungerat bra generellt och en stor andel av lärarna menar att utbildningen har krävt mer tid. Nästan hälften av lärarna anser att de tekniska förutsättningarna inte har fungerat väl.

– Vi har tekniska förutsättningar som räcker till men inte skaffat oss en vana att använda potentialen, säger Kenneth Nordgren som berättar att inför terminsstart 2024 ska lärarna få en fortbildning genom Linköpings universitet.

Uppskattade församlingsmomenten

Stiften bestämmer var studenterna ska ha församlingsförlagda moment, baserat på var de bor. Studenterna uppskattade den delen av utbildningen.

Men ett problem var att församlingspedagog- och diakonstudenter placerades i mentorsförsamlingar som saknade anställda med deras yrkesprofil. Kenneth Nordgren berättar att han har lyft det problemet med stiften.

Möjliggör för fler

Han är stolt över att Skui genomförde pilotprojektet och berättar att personalen hade kort tid på sig att förbereda distansutbildningen. Idén föddes under pandemin.

– Det var en sjukdomsvinst att ta det steget. Exempelvis kan en ensamstående förälder i Småland kanske inte byta ort ett år men kan vara på campus några veckor.

Kenneth Nordgren menar distansutbildningen underlättar rekryteringen för församlingar i områden med få sökande, eftersom utbildningen möjliggörs för personer i alla delar av landet.

Fakta: Pastoralteologisk utbildning på distans

"Kombinerad utbildningsform" ges av Svenska kyrkans utbildningsinstitut och sker på helfart under ett år (för kyrkomusiker halvtidsstudier). Innehållet består av digitala utbildningsmoment, nio veckor på campus i Lund eller i Uppsala och församlingsförlagda utbildningsmoment. År 2022 var det en vecka mindre på campus till följd av pandemin.

Utbildningen utgör sista studieåret för blivande präster, diakoner, församlingspedagoger och kyrkomusiker.

År 2024 kan 100 studenter antas. Utbildningen startar vecka fyra.