Sorgegudstjänst efter terrordåd i Oslo

Olav Fykse Tveit, det norska biskopsmötets företrädare - preses, läste ur första Korinthierbrevet under en gudstjänst i Oslos domkyrka söndagen 26 juni. Gudstjänsten uppmärksammade terrordådet i centrala Oslo i helgen i vilket två personer avled. Foto: skärmdump från NRK.  

Oslos prideparad fick ställas in efter att två personer blivit skjutna till döds och flera skadats i centrala Oslo natten till lördag. I Oslos domkyrka hölls på söndag en sorgegudstjänst för att hedra offren.  

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Olav Fykse Tveit, det norska biskopsmötets företrädare - preses, läste ur första Korinthierbrevet under en gudstjänst i Oslos domkyrka söndagen 26 juni. Gudstjänsten uppmärksammade terrordådet i centrala Oslo i helgen i vilket två personer avled. Foto: skärmdump från NRK.  

Två personer avlidit och ett tjugotal skadades i en skjutning i centrala Oslo natten till lördag. Dådet skedde på en gata med flera pubar, en av dem en välkänd inom gay-miljön. Detta rapporterar NRK.  

Gärningsmannens motiv har ännu inte kunnat fastställas, men på grund av säkerhetsskäl fick Oslos prideparad, som var planerad att genomföras på lördag, ställas in. 

På söndag 26 juni hölls en sorgegudstjänst i Oslo domkyrka. Under gudstjänsten deltog statsminister Jonas Gahr Støre, biskop Olav Fykse Tveit, preses (ordförande) i det norska biskopsmötet, och det norska kronprinsparet. 

Gudstjänsten inleddes av ord från Oslos domprost Anne-May Grasaas, som såg stora kontraster med regnbågsmässan som hade firats i kyrkan två dagar tidigare. 

– Vi firade att queer kärlek inte längre är förbjuden sedan 50 år tillbaka och att vi nu har frihet att älska den vi vill älska. Vi firade kärleken, gemenskapen och glädjen över mångfalden. Idag använder vi rummet för att tända ljus, känna tröst i gemenskapen och värna kärleken. Vi klänger oss fast vid hoppet om att kärleken är större än döden och att nattens mörker inte är för mörkt för Gud. 

Några minuters gångväg från gatan där skjutningen ägde rum ligger Svenska kyrkan i Oslo. 

– För 11 år sen sprängdes det i kvarteret bredvid så att kyrkfönstrerna gick och nu hände det här bara några kvarter bort, säger komminister Katarina Bäckelin. 

 – Hela midsommardagen var det en somber och märklig stämning över staden. Det här har gjort oss påminda om att pridefestivalerna inte har spelat ut sin roll. Tvärtom visar det här att de måste finnas kvar. 

Gärningsmannen var sedan tidigare känd hos polisen och har islamistiska kopplingar. Under sorgegudstjänsten höll Norges statsminister Jonas Gahr Støre ett tal där han lyfte fram att alla religioner i grund och botten handlar om godhet och kärlek till din nästa och att de som gör onda handlingar i Guds namn strider mot grundläggande värderingar i samhället.  

Vi klänger oss fast vid hoppet om att kärleken är större än döden och att nattens mörker inte är för mörkt för Gud. 

– Kampen och kärnan i det vi markerar under pride känner vi igen i en bärande text i Bibeln, som lästes här idag: “Kärleken bär allt, allt tror den, allt hoppas den, allt uthärdar den. Kärleken upphör aldrig.” Så låt oss hämta styrka här och gå vidare tillsammans, avslutade Jonas Gahr Støre sitt tal. 

Det var biskop Olav Fyske Tveit, som läste 1 Korinthierbrevet kapitel 13 under gudstjänsten. När han talade poängterade han också att terrordådet var en persons handlingar och inte något andra muslimer ska stå till ansvar för. 

– Kärleken tar inte slut. Det är en sanning som måste år ny kraft med det som har skett. Vi måste visa att det är så det är och så det ska vara. Vi borde ha sett det redan. Nu måste vi se det. Motkrafterna som vill att det inte ska vara så är starka och jag erkänner att det kan skrämma oss. Kärleken har inte alltid fått det rum den skulle ha. Kyrkan har inte alltid varit så tydligt som vi skulle varit kring det. Vi ser, också med sorg och skam, vad slags sår och skada kyrkans handlingar och ord har orsakat hbtq-personer, sa Olav Fykse Tveit. 

I tidningen Vårt Land hyllas Olav Fykse Tveit för sitt tal. 

– Jag tycker talet var otroligt starkt och det kändes varmt och tryggt att få så mycket kärlek från kyrkorummet - både talet från prästen och domprostens goda ord, säger norska programledaren Morten Hegseth till Vårt Land.