Spektakulärt skådespel när Lunds domkyrkas tak lyftes av

35 ton och 15 meter tak från 55 meters höjd. Då krävs en 500-tonskran. Foto: Gunnar Melander

Taket till Lunds domkyrka ska renoveras. I tisdags och onsdags var det ett spektakulärt skådespel när tornens 35 ton tunga tak lyftes av med hjälp av en 500-tons kran och placerades i specialbyggda tält.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

35 ton och 15 meter tak från 55 meters höjd. Då krävs en 500-tonskran. Foto: Gunnar Melander

Lyftet föregicks av långvarig planering och förberedelser och krävde också att vädrets makter hjälpte till. Området runt omkring domkyrkan och Kyrkogatans ena vägbana stängdes av under arbetet.

Omkring hundra ton grusmassa breddes ut på katedralens västra sida så att lyftkranen skulle stå stadigt och säkert. Dessutom har det rått flygförbud i området under tiden runt taklyftet. Tornen är 55 meter höga.

– De höll tidsschemat. De ville egentligen lyfta av taken ännu fortare, men vi sade broms och belägg, vi har planerat så mycket och gjort så bra ifrån oss, så då får det vara så, berättar domkyrkokamrerare Mats Persson.

Hur lång tid tog det?

– Ja, räknar du med planeringsarbetet så tog det två år och en halvtimme. Ungefär.

Omkring tusen åskådare fanns på plats båda dagarna vid ettiden, då taklyften genomfördes.

Arbetet med taket ska pågå under hela året. Man ska byta ut blyplåtar till ett mer miljövänligt material. De plåtarna har suttit där i över hundra år och har börjat läcka och bildat rostskador. Varje torntak är 15 meter högt.

– Och så ska vi byta ut brädningen under eftersom den också är skadad. Vi ska blästra stålställningarna, alltså takstolen som är gjord av stål, och rostbehandla den. Sedan klär vi med nytt trä, och lägger på en rostfri plåt med tennbeläggning. Den ska förhoppningsvis bli lika matt som blytaket var, säger Mats Persson.

Två års planering ligger bakom taklyften på Lunds domkyrka. Själva lyften tog en halvtimme. Foto: Andreas Hillergren

Dessutom görs reparationer av murverket i själva tornen. Renoveringen beräknas kosta 40 miljoner kronor, vilket finansieras av domkyrkorådet.

Var det svårt att hitta rätt entreprenör?

– Nej, absolut inte. Vi hade ett antal entreprenörer som vi har jobbat med tidigare som förstår vem Lunds domkyrka är och vad vi jobbar med och där det finns ett engagemang för udda projekt. De blir ju också en del av Lunds domkyrkas historia lika väl som stenhuggarna och blygjutarna på 1800-talet.

Nästa år fyller domkyrkans krypta 900 år, och tanken är att renoveringen ska vara klar till dess.

Apropå tid så gjorde man ett fynd i samband med att taken flyttades.

– Vi hittade en liten tidskapsel. Tror vi. Det ser lite besynnerligt ut med en tidning och lite cement och så finns det något inuti den här tidskapseln. Vi är inte säkra på att vi ska öppna den, utan vi låter den kanske vara som den är och så sätter vi dit en egen tidskapsel. Vi hittade den under en av fötterna till ett torn, säger Mats Persson.