Lyftet föregicks av långvarig planering och förberedelser och krävde också att vädrets makter hjälpte till. Området runt omkring domkyrkan och Kyrkogatans ena vägbana stängdes av under arbetet.
Omkring hundra ton grusmassa breddes ut på katedralens västra sida så att lyftkranen skulle stå stadigt och säkert. Dessutom har det rått flygförbud i området under tiden runt taklyftet. Tornen är 55 meter höga.
– De höll tidsschemat. De ville egentligen lyfta av taken ännu fortare, men vi sade broms och belägg, vi har planerat så mycket och gjort så bra ifrån oss, så då får det vara så, berättar domkyrkokamrerare Mats Persson.
Hur lång tid tog det?
– Ja, räknar du med planeringsarbetet så tog det två år och en halvtimme. Ungefär.
Omkring tusen åskådare fanns på plats båda dagarna vid ettiden, då taklyften genomfördes.
Arbetet med taket ska pågå under hela året. Man ska byta ut blyplåtar till ett mer miljövänligt material. De plåtarna har suttit där i över hundra år och har börjat läcka och bildat rostskador. Varje torntak är 15 meter högt.
– Och så ska vi byta ut brädningen under eftersom den också är skadad. Vi ska blästra stålställningarna, alltså takstolen som är gjord av stål, och rostbehandla den. Sedan klär vi med nytt trä, och lägger på en rostfri plåt med tennbeläggning. Den ska förhoppningsvis bli lika matt som blytaket var, säger Mats Persson.