Starkt stöd för kyrkliga begravningsbyråer

Nöjda med utredningen. Västanfors-Västervåla församling äger och driver Kyrkans begravningsbyrå i Fagersta. Kyrkoherde Henrik Rydberg, till väster, är företagets vd och Benny Arnqvist, till höger, jobbar där. Foto: Mikael M Johansson

"Ändra kyrkoordningen så att kyrkliga begravningsbyråer tillåts." Det föreslås i en utredning gjord på uppdrag av kyrkostyrelsen. En majoritet av remissinstanserna är positiva till förslaget.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Nöjda med utredningen. Västanfors-Västervåla församling äger och driver Kyrkans begravningsbyrå i Fagersta. Kyrkoherde Henrik Rydberg, till väster, är företagets vd och Benny Arnqvist, till höger, jobbar där. Foto: Mikael M Johansson

– Det är glädjande att utredningen blev så bra och är så tydlig med att begravningsbyråer är en bra kyrklig verksamhet, säger Henrik Rydberg, kyrkoherde i Västanfors-Västervåla församling och även vd och styrelseordförande för Kyrkans begravningsbyrå i Sverige AB.

Församlingen startade Kyrkans begravningsbyrå 2005 och i dag finns den på 13 olika platser i landet. Församlingen har varit remissinstans till utredningen och för den var det en självklarhet att tillstyrka utredningens förslag.

Frågan om församlingar ska få bedriva begravningsbyråer eller inte har debatterats i Svenska kyrkan i över 15 år. Både Svenska kyrkans överklagandenämnd och kyrkomötet har gjort tolkningen att verksamheten går emot kyrkoordningen. Trots det finns det alltså flera församlingar som har kyrkliga begravningsbyråer. 

Under 2021 tillsatte kyrkostyrelsen en utredning som fått namnet Förnyad genomgång av frågan om kyrkliga begravningsbyråer. Utredningen landar i en positiv syn på kyrkliga begravningsbyråer och i ett förslag på ett tillägg i kyrkoordningen.

I kyrkoordningens andra kapitel föreslår utredningen ett tillägg: “den som bedriver begravningsbyråverksamhet ska särskilt beakta de förutsättningar för huvudmannaskapet som följer av begravningslagen”.

Utredningen var mellan november och februari ute på remiss hos stiften, 50 församlingar och pastorat och instanser som till exempel Svenska kyrkans överklagandenämnd. 

Inga-Lena Arvidsson, tidigare enhetschef på kyrkokansliet, är en av författarna av utredningen och hon jobbar nu med att sammanställa remissvaren. Hon berättar att en majoritet av remissinstanserna tillstyrker utredningens förslag om att ett tillägg till kyrkoordningen. 

– Man menar att begravningsbyråverksamhet har en naturlig anknytning till församlingens grundläggande uppgift. Man menar också att det är viktigt att stärka kontakten med kyrkotillhöriga när sorg och död drabbar och att kyrkliga begravningsbyråer kan utgöra ytterligare en mötesplats med människor som sörjer, säger Inga-Lena Arvidsson. 

Det fåtal som avstyrker utredningens förslag är oroliga över att inte alla församlingar kommer att kunna hålla begravningsbyråverksamheten skild från uppdraget som huvudman för begravningsverksamheten. 

– Det kanske vanligaste är att man resonerar om vikten av att det ska finnas tydliga gränslinjer mellan församlingens olika uppdrag, så att det inte blir sammanblandning dem emellan. Det resonemanget förs i nästan alla yttranden oavsett vad man kommer fram till sen, säger Inga-Lena Arvidsson. 

När sammanställningen av remissvaren är klar i slutet av april ska den lämnas över till kyrkostyrelsen. Det är upp till den hur frågan behandlas vidare. 

För kyrkoherde Henrik Rydberg i Västanfors-Västervåla församling är svaret självklart:

– Kyrkostyrelsen måste förstås föreslå kyrkomötet att ändra i kyrkoordningen. Allt annat vore en direkt hjärninfarkt. Om kyrkostyrelsen då skulle gå emot församlingars vilja att driva verksamhet och försöka sätta stopp för det här då har det verkligen grävt ner sig i en skyttegrav.