Startade mottagning för att hjälpa fler

Diakonerna Britt Jonasson och Katarina Borgemo berättar att behovet av ekonomiskt bistånd är stort i Kalmar och hela tiden ökar.
På diakonimottagning kan människor får hjälp att söka pengar från olika fonder. Brist på tandvård är ett växande problem, berättar Britt Jonasson. Foto: Johannes Frandsen
Två eftermiddagar i veckan har diakonimottagningen öppet, då fylls lokalen snabbt med människor och diakonerna får jobba snabbt för att hinna hjäpa alla. Foto: Johannes Frandsen
Foto: Johannes Frandsen

På Kalmars nya diakonimottagning går det att få hjälp med allt från skuldsanering till bidragsansökningar till mat och julklappar.

Under de tre första månaderna tog mottagningen emot 149 besök.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Diakonerna Britt Jonasson och Katarina Borgemo berättar att behovet av ekonomiskt bistånd är stort i Kalmar och hela tiden ökar.
På diakonimottagning kan människor får hjälp att söka pengar från olika fonder. Brist på tandvård är ett växande problem, berättar Britt Jonasson. Foto: Johannes Frandsen
Två eftermiddagar i veckan har diakonimottagningen öppet, då fylls lokalen snabbt med människor och diakonerna får jobba snabbt för att hinna hjäpa alla. Foto: Johannes Frandsen
Foto: Johannes Frandsen

Till Stadsmissionen på Bremerska gården i Kalmar kommer människor i vanliga fall för att ta en dusch, få en bit mat eller för att vila en stund i värmen inomhus. Men två eftermiddagar i veckan huserar här stans nya diakonimottagning.

– Vi såg att antalet hjälpsökande i församlingarna ökade och Stadsmissionen såg samma sak, säger Britt Jonasson, diakon i Heliga korsets församling och ansvarig för samordningen av diakonimottagningen.

Pastoratet såg att de diakonala resurserna behövde användas mer effektivt och startade en dia-konimottagning för ekonomiskt bistånd. Mottagningen drivs tillsammans med Kalmar Stadsmission och öppnade i oktober.

– Många vi träffar återkommer och vi vill därför att våra insatser ska kunna vara mer långsiktiga. Det kan handla om hjälp till skuldsanering eller kontakt med myndigheter, säger Katarina Borgemo, diakon på stadsmissionen.
På måndagar och onsdagar har mottagningen öppet för drop in. Lokalen fylls snabbt av människor och de som väntar kan ta för sig av kaffe och bullar som personalen dukat fram i köket.

Katarina Borgemo och Britt Jonasson berättar att de genom mottagningen möter människor med en rad olika ekonomiska bekymmer. Hit kommer de som under lång tid varit arbetslösa eller sjukskrivna, barnfamiljer, nyanlända, och personer som dragit på sig en ohanterlig mängd skulder.

– Vissa som kommer är kanske runt 19 år och har precis flyttat hemifrån, då kan det handla om att ansöka om matkassar och busskort. Andra är äldre med låg pension och väldigt ensamma, och så finns allt däremellan, säger Katarina Borgemo.

Foto: Johannes Frandsen

Under de tre första månaderna tog mottagningen emot 149 besökare. Trycket var stort och dia-konerna hade inte möjlighet att lägga mer än 15 minuter på varje besökare. Då handlade många av besöken om ansökningar till julfonden. Nu i början av året har det i stället rört sig om hyror och mediciner, berättar diakonerna. Bidragsansökningar till glas-ögon och tandläkarbesök är också vanliga.

– Man kan inte tugga för att tänderna är så dåliga och man har inte råd att åtgärda det. Det är ett växande problem, säger Britt Jonasson.

– Likadant är det med glas-ögon. Det kan bli en svår situation för du kanske har fått ett beslut från Försäkringskassan att du inte är sjuk, utan ska stå till arbetsmarknadens förfogande. Men du har inte tänder i munnen och kan inte se. Då kan du inte söka jobben, säger Katarina Borgemo.

Diakonerna är överens om att behovet av ekonomiskt bistånd i Kalmar är stort och hela tiden ökar. Försäkringskassan har blivit mer restriktiv, skuldrådgivarna i kommunen har ett års väntetid och personer som kommer till mottagningen har berättat att man fått avslag från andra fonder från vilka man tidigare kunnat få pengar ifrån, berättar Katarina Borgemo.

– Vi har en fond för barn och unga som vi från början tänkte skulle gå till aktiviteter till barnen, till exempel vid födelsedagar. Men det har mer och mer gått till hyror och mediciner. För vi resonerar som så att man faktiskt behöver sina mediciner för kunna vara en bra förälder.

Det har varit nödvändigt att samordna det ekonomiska biståndet i pastoratet, för att klara av det höga trycket. Men det har också fått effekten att diakonkollegiet fått bättre kontakt och kunnat erbjuda varandra välbehövlig stöd i det slitsamma arbetet.

Två eftermiddagar i veckan har diakonimottagningen öppet, då fylls lokalen snabbt med människor och diakonerna får jobba snabbt för att hinna hjälpa alla. Foto: Johannes Frandsen

Det har varit viktigt för pastoratet att inte tappa kopplingen till det diakonala arbetet i församlingarna och därför är diakoner från alla församlingar i Kalmar involverade och schemalagda för att arbete på mottagningen.  

– Vi tror att det är viktigt med församlingsanknytningen också, för där bedrivs mycket gemenskapsfrämjande verksamheter. Det finns samlingspunkter och gemenskaper som man kan hänvisa till och ensamheten är ett jättestort problem, säger Britt Jonasson.

Katarina Borgemo håller med och poängterar hur viktigt det är att förstå att ekonomiska bekymmer är starkt kopplat till dåligt mående och skam.

–Vi behöver finnas även som ett forum att prata om det här, säger hon och lyfter som exempel ett möte med en kvinna som köpt en cykel till sitt barn när skolan skulle på utflykt, med pengarna som skulle gått till hyran.  

– Vilket fick den förödande konsekvensen att hon höll på att förlora sin lägenhet. Men det handlar någonstans om att skydda sina barn från att hamna i ett utanförskap.

Diakonerna hoppas att arbetet med mottagningen i framtiden ska leda till ett mer fördjupat samarbete med kommunen. De har redan blivit inbjudna till ett möte för berätta om vilka utmaningar de ser i Kalmar.

– Om man tittar opinionsbildande så behövs det större grepp kring fattigdomsfrågorna, för det kommer att bli ännu mer om det fortsätter såhär, säger Katarina Borgemo. 

Fakta: Diakonimottaningens vinster

Bättre samordning av ekonomiskt bistånd gör att fler kan få hjälp

● Diakonerna behöver inte lägga tid på fondansökningar i församlingsverksamheten

● Diakonerna kan hjälpa varandra med kompetens

● Diakonerna kan stötta varandraeftersom svåra samtal

● Diakonernas insatser når de som inte annars besöker kyrkan