Stendahls barn beklagar professur på is

Johan Stendahl och hans syskon beklagar att Krister Stendahls professur lagts på is.

2009 tillträdde Jesper Svartvik Krister Stendahls professur i religionsteologi. Från och med 2019 ligger professuren på is. Detta beklagar Stendahls barn i brev till Svenska kyrkan.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Johan Stendahl och hans syskon beklagar att Krister Stendahls professur lagts på is.

- När professuren grundades var vi glada över att vår fars arv hedrades på det sättet och vi uppfattade det som att Jesper Svartvik hade rätt kompetens för arbetet. Vi har uppskattat honom högt och blev ledsna när vi fick besked om att han skulle lämna tjänsten. När jag hörde att Lunds universitet hade bestämt att prioritera ned religionsteologin blev jag särskilt bekymrad, säger Johan Stendahl, pensionerad präst i Amerikas evangelisk-lutherska kyrka, ELCA, och son till Krister Stendahl. 

Han och hans syskon har skrivit ett brev till ärkebiskop Antje Jackelén, biskopsmötet och kyrkostyrelsen.

- Vi önskar att arbetet med interreligiös forskning och dialog, som min far fann så viktigt, ska kunna fortsätta.

Johan Stendahl har följt det som skrivits om professuren och religionsdialogarbetet på Svenska teologiska institutet i Jerusalem, STI, där tjänsten var förlagd, på webben, i sociala medier, och i brevväxling med vänner och kolleger.  En samling av mer än 30 internationella forskare skrev till biskopsmötet i januari beklagande situationen.

Han upplever att Svartvik blivit ”sjabbigt” behandlad, ett intryck som han är rädd kan färga bilden av STI och kanske även av kyrkan.

Johan Stendahl är medveten om att det fanns ett problem med finansieringen. Professuren betalades delvis ur Svenska kyrkans så kallade professorsfond, en fond på 15 miljoner kronor, delvis av Lunds universitet och delvis av Lunds missionssällskap.  

- Jag vet att jag inte förstår allt i situationen - och vår familj har ju inga legala rättigheter i relation till professuren - men jag har ett starkt intresse i vad som händer. Jag tycker att de pengar som finns i kyrkans fond borde kunna användas till anslag eller stipendier till någon som arbetar med samma prioriteringar som hittills. Han är tveksam till att pengarna skulle användas i Krister Stendahls efterföljd om Centrum för teologi och religionsvetenskap, CTR, i Lund skulle förvalta dem.

- Helst skulle jag önska att de användes så att Jesper Svartvik kan fortsätta arbetet med religionsmöten och judisk-kristna relationer. Han är den mest kompetenta för den sorts forskning, träning och dialog.

- Vi vill se Svenska kyrkan, den kyrka som vår far älskade och tjänade, fortsätta att hedra hans passionerade engagemang för interreligiös teologisk forskning och fördjupning.

Syskonen Stendahls brev har fått ett svar från Ärkebiskop Jackelén men ännu inte besked om ett beslut angående professorsfondens framtida användning.