Närmare fyra miljoner kronor finns redan avsatta för underhåll av stiftsgården i Hälsingland, och det är den summan som finansierar renoveringen inledningsvis.
– Sedan hoppas vi att stiftsfullmäktige i november ska fatta beslut om investering i fastighetsutveckling, säger Katarina Olofsgård, tillförordnad stiftsdirektor i Uppsala stift.
Tanken är att gården från 1944 ska bli mer attraktiv och bredda målgrupperna, säger hon. Gården planeras öppna igen den 1 januari 2022.
– Fokus ligger förstås på barn och unga, som nämns i gårdens vision, men även familjer och andra grupper ska kunna se fler möjligheter med vår fina stiftsgård nära Järvsö. Tanken är att vi ska öka beläggningsgraden måndag till och med torsdag för att få verksamheten att gå runt. Redan nu kan man boka in sig efter återöppningen.
Stiftsgården riskerar att förlora 5 till 10 miljoner kronor de kommande tolv månaderna vilket är en "avsevärd del av vårt eget kapital", säger Katarina Olofsgård och lägger till att det är ett svårt beslut att stänga under ett och ett halvt år.
– Stiftsstyrelsens arbetsutskott avser att fatta beslutet vid sammanträdet den 26 maj. Men som Kyrkans Tidning uppmärksammat har stiftsgårdarna i Sverige mycket stora problem just nu på grund av coronapandemin. Även om det förhoppningsvis ska bli ett stort lyft av gården är det tufft för den personal som måste sägas upp. Eftersom det inte är förhandlat än, kan jag inte säga hur många det kommer att bli.
I fjol inleddes ett utvecklingsprojekt för att kunna möta en bredare kundkrets. Eftersom stiftsgården i Undersvik finns i en region i Sverige med en utbyggd turism kan stiftsgården vara ett attraktivt alternativ för den som söker god standard utan att vara i lyxklass, enligt Katarina Olofsgård.
Standarden på stiftsgården, både när det gäller boende och mat, ska ses över, samarbetet med turistnäringen ska bli tätare och marknadsföringen bättre. Vatten, avlopp, stomme, byte av oljepanna, rummen, kök och värme är några av renoveringens stora delar.
– Hållbarhet och och miljö är i fokus. Oljepannan ska förstås ersättas med ett miljövänligt alternativ.