Järva begravningsplats, i västra Stockholm, invigdes den 30 september. Det är den första nya stora begravningsplats som tagits i bruk i Stockholms stad sedan klassiska Skogskyrkogården invigdes 1920.
Kommunen huvudman
- För Svenska kyrkan innebär det att vi har fått en ny plats att verka på, säger Sara Annmo, begravningssamordnare på Stockholms stift.
Stockholms stad och Tranås kommun är de enda kommuner som är begravningshuvudmän. I övriga landet är det Svenska kyrkans församlingar eller pastorat som har den uppgiften.
Stockholms stift hade fått en förfrågan från kommunen om att bistå med kyrkligt material, som inte kan betalas med begravningsavgiften. Så stiftet skänkte en full uppsättning psalmböcker, koralböcker samt röcklin och stolor som ska användas i ceremonibyggnadens ceremonisal som rymmer cirka 100 personer.
"Konfessionsrik" begravningsplats
- På Skogskyrkogården är ungefär hälften av begravningarna svenskkyrkliga. Vi får se om det blir lika stor andel på Järva begravningsplats, säger Sara Annmo.
På invigningen var utöver Svenska kyrkan också katolska kyrkan, syrisk-ortodoxa kyrkan, en eritreansk moské och Svenska Bahá’í-samfundet representerade. Kommunfullmäktiges ordförande Olle Burell invigde begravningsplatsen.
Sida vid sida
Tanken är att personer med olika konfessioner ska begravas sida vid sida på begravningsplatsen, inte i olika gravkvarter.
- Det kan finns önskemål både från individer och från samfund som kanske inte alltid kan fogas samman. Muslimska gravar ska vara riktade mot Mecka – det kanske inte alla gravar kan vara. Och det är inte alltid olika trosinriktningar vill begravas bredvid varandra. Vi följer med intresse hur detta tas emot, säger Sara Annmo.