Aprilskämten du inte får missa - i Svenska kyrkan

Biskop Johan Dalman, prästen Maria Bergstrand och redaktören Alice Andreasson var tidiga med att skämta på sociala medier. Foto: Svenska kyrkan

Lanserar Svenska kyrkan en ny app? Införs det en ny helgdag? Svenska kyrkans sociala medier är fyllda av aprilskämt. 

Artikeln uppdateras under dagen. 

Första april blir kyrklig helgdag

Svenska kyrkans sociala medier-redaktion delade under morgonen en video där redaktören Alice Andreasson presenterar den 1 april som en ny kyrklig högtid. För att kyrkan ska bli roligare bryts fastan tillfälligt. Högtidens liturgiska färg blir pistagegrön. 

Biskop Dalman lär sig arameiska

Biskop Johan Dalman lovar att hans framtidsplaner kommer att bli G.O.A.T. Eller rabah! För nu ska biskop Johan ta en studietermin och lära sig arameiska för att sedan kunna starta en duolingo-kurs på arameiska för gudstjänster och samtal med ungdomar.

G.O.A.T. står för Greatest Of All Time.

Rabah betyder framgång.

Psalm skriven av Biskop Johan Tyrberg

"Det känns väldigt roligt att få bidra till den nya psalmboken med en text på skånska. Jag har i många sammanhang saknat en psalm som tillgodoser våra särskilda lokala behov", skriver Johans Tyrberg i inlägget där nyheten kommer ut. I inlägget kan ni även ta del av hela psalmen. 

Ny app styr Nackas klockor

Nacka församlings nya app "Klockify" ger dig möjlighet att spela dina favoritlåtar på Nacka kyrkas kyrkklockor. I videon förklarar prästen Maria Bergstrand hur man använder appen. 

Nytt parkeringssystem

Svenska kyrkan i Harplinge och Steninge ändrar sitt system för parkering. Nu måste du som besöker kyrkan gå ut till bilen och aktivera din parkering var 20:e minut. Även gudstjänsterna i kyrkorna kommer anpassas efter detta ny system. I inlägget står det mer om hur och när du på smidigast sätt under en gudstjänst kan smita iväg för att sätta igång din parkering. 

Kyrkbänkar ut, sittsäckar in

För att anpassa sig till att allt fler unga lockas till Svenska kyrkan har Brännkyrka församling valt att göra det lite mysigare under gudstjänsterna. Istället för hårda kyrkbänkar kommer sittsäckar placeras. Projektorn kommer rikta upp i taket så att man bekvämt kan luta sit tillbaka och fortfarande följa psalmerna som sjungs. 

Trollhättans nya rutschkana

I en satsning att göra besöken på gudstjänsterna lite roligare har Trollhättans församling valt att installera en stor rutchkana från klocktornet. 

Svenska kyrkan arena

Björklöven arena i Umeå går in i ett samarbete med Svenska kyrkan i Umeå. Arenan byter namn till Svenska kyrkan arena. Diakoner från Tegskyrkan ska börja med samtalsgrupper i värdegrundsfrågor i höst med både juniorer och A-lag.

Domkyrkan i Lund vitkalkas

"I Lunds stift har vi så många fina vitkalkade kyrkor att det inte vore mer än rätt att stiftets katedral också är det", står det i inlägget på Facebook där nyheten meddelades. 

Präst på spark!

Svenska kyrkan i Uppsala har valt att satsa på elsparkcyklar. Tanken är att prästen lättare ska finnas på alla platser där det finns behov. På så sätt kan det goda budskapet spridas snabbare. "Det kan vara en snabb välsignelse på väg till jobbet, ett samtal om livets stora frågor på torget eller en spontan bön vid Fyrisån", står det i inlägget. 

Fakta: Första april - genom historien

Att kyrkan skojar till det med sin församling den 1 april är inget nytt. Enligt Nordiska museet sändes en "aprilsedel" år 1742 ut till församlingsborna i Västgötaförsamling. Där stod det att söndagens vanliga gudstjänst skulle börja tidigare än vanligt. Vi kan bara tänka oss hur irriterade  gudstjänstbesökarna blev när de tvingades upp för tidigt, utan anledning. 

Källa: nordiskamuseet.se 

Prenumerera på Nyhetsbrev

2 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

John
Redan 1994 tyckte mina konfirmander att de obekväma kyrkbänkarna skulle kastas ut ur kyrkan och ersättas av sittkuddar som man både kunde sitta i och ligga på. Det var inget aprilskämt från deras sida utan helt seriöst menat. Men det blev ju inte riktigt så som de ville.
Lukas
Alltså, en eller två av dem är faktiskt inga dåliga ideér. Särskilt den i Umeå hade varit intressant (säger jag som är baserad i Växjö stift, så YMMV).