Tills döden skiljer oss åt. Den inställningen har en del även till sina hemligheter. När undersökningsföretaget Novus tog ett närmare titt på detta för Fonus räkning visade det sig att 250 000 svenskar inte vill att deras hemlighet ska komma upp till ytan förrän de begravts.
Conny Sohlberg, begravningsentreprenör hos Fonus, är inte förvånad över att det finns hemligheter då det är en del av livet.
- Däremot väcker frågan såklart en nyfikenhet även hos mig som möter dessa lite då och då. Som människa vill jag alltid hjälpa till och känner i mitt hjärta att jag gärna skulle velat veta mer om vad folk bär inom sig för att kunna guida till svar eller ge tips på hur de ska gå vidare i att berätta eller inte.
Att det ser ut som det gör tror han beror på att det ligger stolthet i de fina hemligheterna och en skam i de jobbiga.
- Många är troligtvis rädda över hur familjen ska reagera om jobbiga hemligheter förs på tal.
”Behöver inte vara något tungt”
Men Conny Sohlberg menar att det hemliga nödvändigtvis inte behöver innebära något dramatiskt.
- Det är lätt att enbart tro att något har dolts på grund av att det är tungt eller jobbigt att berätta. Men, en hemlighet kan också vara något som är fint och härligt eller omtänksamt.
Har du varit med om detta i din roll som begravningsentreprenör?
- Det förekommer att hemligheter kommer upp till ytan när vi öppnar Vita arkiv tillsammans med familjerna men oftast handlar det så om de där fina hemligheterna som man skapat en typ av mystik kring. Memoarerna, recepten eller kanske vad den där speciella låten har för betydelse. Sådan information skänker ett leende bland de samlade. Däremot när det noterats att det finns barn eller liknande som ingen vetat om uppstår ofta en sorg och frustration hos många. Båda dessa senarior påverkar minnet efter den avlidne bland de som finns kvar i jordelivet.