Tar du med dig hemligheten i graven? Då är du inte ensam

Hemligheter undersökning Novus

Ny undersökning gjord av Novus i uppdrag av begravningsbyrån Fonus visar att en kvarts miljon svenskar bär på en hemlighet som de vill ska avslöjas först efter att de gått bort. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Begravning
Hemligheter undersökning Novus

Tills döden skiljer oss åt. Den inställningen har en del även till sina hemligheter. När undersökningsföretaget Novus tog ett närmare titt på detta för Fonus räkning visade det sig att 250 000 svenskar inte vill att deras hemlighet ska komma upp till ytan förrän de begravts.

Conny Sohlberg, begravningsentreprenör hos Fonus, är inte förvånad över att det finns hemligheter då det är en del av livet.

- Däremot väcker frågan såklart en nyfikenhet även hos mig som möter dessa lite då och då. Som människa vill jag alltid hjälpa till och känner i mitt hjärta att jag gärna skulle velat veta mer om vad folk bär inom sig för att kunna guida till svar eller ge tips på hur de ska gå vidare i att berätta eller inte.

Att det ser ut som det gör tror han beror på att det ligger stolthet i de fina hemligheterna och en skam i de jobbiga.

- Många är troligtvis rädda över hur familjen ska reagera om jobbiga hemligheter förs på tal.

”Behöver inte vara något tungt”

Men Conny Sohlberg menar att det hemliga nödvändigtvis inte behöver innebära något dramatiskt.

 - Det är lätt att enbart tro att något har dolts på grund av att det är tungt eller jobbigt att berätta. Men, en hemlighet kan också vara något som är fint och härligt eller omtänksamt.

Har du varit med om detta i din roll som begravningsentreprenör?

- Det förekommer att hemligheter kommer upp till ytan när vi öppnar Vita arkiv tillsammans med familjerna men oftast handlar det så om de där fina hemligheterna som man skapat en typ av mystik kring. Memoarerna, recepten eller kanske vad den där speciella låten har för betydelse. Sådan information skänker ett leende bland de samlade. Däremot när det noterats att det finns barn eller liknande som ingen vetat om uppstår ofta en sorg och frustration hos många. Båda dessa senarior påverkar minnet efter den avlidne bland de som finns kvar i jordelivet.

Conny Sohlberg, begravningsentreprenör hos Fonus

Conny Sohlberg, begravningsentreprenör hos Fonus. Foto: Ulrika L Ericsson

De sistnämnda typerna av hemligheter är inte lika vanliga menar Conny Sohlberg. Han utvecklar vidare vad man själv kan göra innan den stunden är kommen; fundera på hur man vill ha det för egen del, vilka hemligheter som aldrig kommer upp till ytan och vilka man vill dela med sig efter döden.

Viktigt att tänka på för den som vill behålla sin hemlighet

Exempelvis kan man skriva i det Vita arkivet hur man vill göra med det material man lämnar efter sig. Det kan handla om dagböcker och brev, eller inlägg, kommentarer och chattar på sociala medier. Man gör ett val om dessa ska läsas eller förstöras genom att skriva det i Vita arkivet.

Undersökningen visar att färre svenskar vill att deras digitala spår (27 procent) ska nå anhöriga än när det gäller fysiska (39 procent). För personliga dokument vill kvinnor (32 procent) i större utsträckning än män (24 procent) att de ska förstöras eller förbli olästa.

Om man nu läser detta och känner att man inte vill att detta ska hända en själv. Vad är ditt tips vad gäller att lägga korten på bordet innan döden?

- Våga! Många målar upp hjärnspöken och scenarier kring hur illa det kan gå om man berättar. Problemet är att man då ofta går och mår dåligt över någonting som hade kunnat förklarats och glömmer att leva sitt liv fullt ut. Om man ska skriva upp någonting i sitt Vita arkiv vill jag tipsa om att vara tydlig då otydlighet riskerar att skapa fler frågor som man då inte kan svara på. Ha förtroende för dina medmänniskor, det kommer kännas bra.

Fakta: Om undersökningen

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Fonus. Syftet med undersökningen är att undersöka målgruppens tankar om ämnet döden. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel.

Totalt gjordes 4772 intervjuer mellan 9 och 15 september 2022.

Fakta: Vita arkivet

Vita arkivet är en digital tjänst hos begravningsbyrån Fonus där man kan lämna information, så som brev och dokument, till sin nära och kära.

Alla som fyllt 16 år och har ett BankID kan logga in i det digitala Vita arkivet. 

Vita arkivet finns även i pappersform. Den som vill fylla i pappersvarianten kan besöka närmsta Fonusbyrå. Därefter kan man välja om man vill förvara sina dokument hos Fonus eller hemma.