"Tar man emot människor på flykt måste man ta ansvar för det"

Två gånger i veckan kommer en bil från Göteborgs stadsmission med mat till Fässbergs församlingshem. Christine Ahrendt, diakon i Mölndals pastorat, organiserar leveransen innan behövande kommer för att hämta matkassar. Foto: Nora Lorek

Diakonerna Christine Ahrendt och Birgitta Sundahl möter ofta asylsökande i sitt arbete, på Migrationsverkets ankomstboende och när de delar ut mat. För dem är det uppenbart att en dagsersättning på 71 kronor är för låg.

 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Två gånger i veckan kommer en bil från Göteborgs stadsmission med mat till Fässbergs församlingshem. Christine Ahrendt, diakon i Mölndals pastorat, organiserar leveransen innan behövande kommer för att hämta matkassar. Foto: Nora Lorek

För diakonerna i Mölndals pastorat är möten med asylsökande en del av vardagen. Därför var det självklart för dem att skriva på det öppna brev till Anders Ygeman om dagsersättningen för asylsökande, som finns publicerat på Kyrkans Tidnings debattsida.

– När man tar emot människor på flykt måste man ta ansvar för det också. Och då går det inte att ha ersättning på en nivå där man har inskränkt mobilitet, där man inte kan försörja sig. Var är humaniteten i det här? Empatin? säger Christine Ahrendt, diakon i Mölndals pastorat. 

Det öppna brevet signerades av 142 diakoner och diakonimedarbetare. I skrivande stund har varken Anders Ygeman eller någon annan representant från regeringen lämnat någon respons på brevet. 

I Kållered, en del av Mölndals pastorat, ligger ett av Migrationsverkets ankomstboenden. För asylsökande på boenden där mat serveras, är ersättningen för en vuxen 24 kronor om dagen. Christine Ahrendt menar att det är en omöjlig ekvation att starta sitt liv med de pengarna. Bara att ta en buss tur och retur för att uppsöka ett sjukhus kostar 70 kronor i Västsverige.

– Jag tror det förändrar människor om man måste känna sig som de som ligger längst ner. Det händer ingenting på ankomstboendet på hela dagen. Det är en sån tristess att leva där i flera månader, säger Christine Ahrendt. 

För att bryta enformigheten på ankomstboendet har det upprättats ett aktivitetshus där olika föreningar och organisationer turas om att ordna grejer. Mölndals pastorat håller varje vecka klädutdelning. 

Matfattigdomen ökar

Sedan kriget i Ukraina bröt ut har diakonerna i Mölndal också engagerat sig i ukrainska flyktingar. Ukrainska flyktingar kan uppehålla sig i Sverige under EUs massflyktsdirektiv och bor de på ett boende där egen mat kan lagas får de samma dagsersättning som asylsökande i samma situation, 71 kronor. 

Dagsersättningen till asylsökande är beslutad av regeringen. Senaste beslutet togs i Förordning (1994:361) om mottagande av asylsökande m.fl. Nivån för ersättningen har legat på samma nivå sedan beslutet fattades 1994.  

Mölndals pastorat har för de ukrainska flyktingarna matutdelning och information en gång i veckan. Pastoratet har också matutdelning för andra behövande. 

– Vi försöker att göra något för alla som är utsatta på något sätt. Matfattigdom har ökat och det är en av anledningarna till att jag skrev på brevet, säger Christine Ahrendt. 

Matutdelningen görs med mat från Göteborgs kyrkliga stadsmissions matcentral. 

– Det finns församlingar som har jobbat med det här länge, men nu har vi i Mölndal hittat en form som fungerar för oss, säger Birgitta Sundahl, diakon i pastoratet.  

Med en dagersättning på 71 kronor är det svårt för asylsökande att få ekonomin att gå runt. Mölndals pastorat stöttar genom att dela ut mat till behövande. Foto: Nora Lorek

Strukturen på matutdelningen är tydlig. På förmiddagen kommer en lastbil från matcentralen till Fässbergs församlingshem. Diakonerna och ett gäng volontärer lastar ur och sorterar varorna. Chark ska till kylskåp eller frys, mejeriprodukter på kylplattor som står utställda på ett bord. Torrvaror, frukt och grönt sorteras direkt ut i korgar, numrerade efter hur stora hushållen är. 

– Vi kände tidigt att vi måste ha ordning på det här. Vi vill inte bara stå med massa mat som vi inte är säkra att vi får ut. En del kan tycka att strukturen är överarbetad, men det har varit viktigt för oss och ett villkor för att orka med, säger Birgitta Sundahl.

I dagsläget är det runt 140 hushåll som får hjälp av Mölndals pastorat. Alla hushåll har anmält sitt intresse och får ett sms när det är deras tur att hämta matvaror. Utan att annonsera har man flera gånger fått förändra rutiner för att försöka möta behoven, som Birgitta Sundahl menar är oändliga. 

– Den här våren har varit mycket jobb. Jag är nära pensionsåldern nu och jag har aldrig jobbat så hårt som de här sista åren, men heller aldrig känt arbete så meningsfullt, säger Birgitta Sundahl

Birgitta Sundahl och Christine Ahrendt har en ständigt uppdaterad lista med de som är inbokade för att hämta matvaror under dagen. Där står också eventuella allergi och matpreferenser. Foto: Nora Lorek. 

Fakta: Dagsersättning

  Dagsersättning inkl. egen mathållning Dagsersättning på boende där mat ingår
Ensamstående vuxen 71 kronor 24 kronor
Sammanboende vuxen 61 kronor 19 kronor
Barn 37-50 kronor, beroende på ålder 12 kronor

 

Dagsersättning ges till den som inte har arbete eller någon annan försörjning. I en familj med fler än två barn halveras ersättningen till de övriga barnen. Dagersättningen ska täcka kostnader för: 

  • Livsmedel,
  • Kläder och skor
  • Fritidsaktiviteter 
  • Hygienartiklar och andra förbrukningsvaror 
  • Sjukvård, tandvård och läkemedel som inte täcks av förordningen (1994:362) om vårdavgifter m.m. för vissa utlänningar.

Asylsökande kan också ansöka om särskilt bidrag för till exempel glasögon eller barnvagn.