För diakonerna i Mölndals pastorat är möten med asylsökande en del av vardagen. Därför var det självklart för dem att skriva på det öppna brev till Anders Ygeman om dagsersättningen för asylsökande, som finns publicerat på Kyrkans Tidnings debattsida.
– När man tar emot människor på flykt måste man ta ansvar för det också. Och då går det inte att ha ersättning på en nivå där man har inskränkt mobilitet, där man inte kan försörja sig. Var är humaniteten i det här? Empatin? säger Christine Ahrendt, diakon i Mölndals pastorat.
Det öppna brevet signerades av 142 diakoner och diakonimedarbetare. I skrivande stund har varken Anders Ygeman eller någon annan representant från regeringen lämnat någon respons på brevet.
I Kållered, en del av Mölndals pastorat, ligger ett av Migrationsverkets ankomstboenden. För asylsökande på boenden där mat serveras, är ersättningen för en vuxen 24 kronor om dagen. Christine Ahrendt menar att det är en omöjlig ekvation att starta sitt liv med de pengarna. Bara att ta en buss tur och retur för att uppsöka ett sjukhus kostar 70 kronor i Västsverige.
– Jag tror det förändrar människor om man måste känna sig som de som ligger längst ner. Det händer ingenting på ankomstboendet på hela dagen. Det är en sån tristess att leva där i flera månader, säger Christine Ahrendt.
För att bryta enformigheten på ankomstboendet har det upprättats ett aktivitetshus där olika föreningar och organisationer turas om att ordna grejer. Mölndals pastorat håller varje vecka klädutdelning.
Matfattigdomen ökar
Sedan kriget i Ukraina bröt ut har diakonerna i Mölndal också engagerat sig i ukrainska flyktingar. Ukrainska flyktingar kan uppehålla sig i Sverige under EUs massflyktsdirektiv och bor de på ett boende där egen mat kan lagas får de samma dagsersättning som asylsökande i samma situation, 71 kronor.
Dagsersättningen till asylsökande är beslutad av regeringen. Senaste beslutet togs i Förordning (1994:361) om mottagande av asylsökande m.fl. Nivån för ersättningen har legat på samma nivå sedan beslutet fattades 1994.
Mölndals pastorat har för de ukrainska flyktingarna matutdelning och information en gång i veckan. Pastoratet har också matutdelning för andra behövande.
– Vi försöker att göra något för alla som är utsatta på något sätt. Matfattigdom har ökat och det är en av anledningarna till att jag skrev på brevet, säger Christine Ahrendt.
Matutdelningen görs med mat från Göteborgs kyrkliga stadsmissions matcentral.
– Det finns församlingar som har jobbat med det här länge, men nu har vi i Mölndal hittat en form som fungerar för oss, säger Birgitta Sundahl, diakon i pastoratet.