Den växande gängkriminaliteten har lett till ett ökat fokus på de så kallade Sis-hemmen. Det är ungdomshem för tvångsvård, där bland annat tonåringar som begått allvarliga brott får avtjäna sina straff. Men på hemmen vårdas också unga som har andra problem och svårigheter i livet. Det finns 21 Sis-hem som totalt har drygt 700 platser och dessa hem är inte en del av institutionssjälavården.
Kyrkan borde vara på plats
Till årets kyrkomöte inkom en motion som föreslog att kyrkans insatser i Sis-hemmen borde kartläggas och utökas. En av undertecknarna, centerpartisten Lars-Ivar Ericson, sa i debatten att det finns ett stort behov av själavård hos de unga på Sis-hemmen.
- Kan kyrkan vara på så många andra arenor så skulle hon också kunna finnas med i Sis-hemmen, sa han.
Kerstin Eskhult, också hon från Centerpartiet, vittnade om att situationen på Sis-hemmen ofta är ansträngd.
- Behovet av kyrkans närvaro och själavård är stort, sa hon.
Utskottet valde en annan väg
Stig Axelsson, Posk, sa att samhälls- och kulturutskottet ägnat mycket tid åt att sätta sig in i frågan. Utskottet har insett att behoven är stora, och man har fått vittnesmål om att unga redan idag vänder sig till kyrkans personal för att få stöd och hjälp. Utskottet ville avslå motionen, men föreslog att kyrkomötet skulle uppdrag åt kyrkostyrelsen att följa frågan nära.
- Och att kyrkostyrelsen finner en uthållig lösning, sa Stig Axelsson.
En faktor som påverkar kyrkans själavårdsarbete är att den nuvarande regeringen har som mål att införa särskilda ungdomsfängelser. Utskottet föreslog att kyrkostyrelsen skulle följa den utvecklingen. Utskottet öppnade också för att Sis-hem och ungdomsfängelser kanske ska inrymmas inom institutionssjälavården i framtiden.
Kyrkomötet gick på utskottets linje och gav kyrkostyrelsen i uppdrag att följa frågan och skyndsamt planera för en uthållig lösning av själavården på Sis-hem.