Motförslag om framtiden för C i kyrkopolitiken

Centerpartiet

Hur det blir med Centerpartiets framtid inom kyrkopolitiken kommer klargöras under partiets stämma den 29 september i Örebro. Foto: Marcus Gustafsson, Ikon, pressbild Centerpartiet

Centerpartiets partistyrelse har förslagit en ny kyrkopolitisk organisation ska bildas inom Centerpartiet. Nu kommer Centerns kyrkomötesgrupp med ett motförslag. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Centerpartiet

Hur det blir med Centerpartiets framtid inom kyrkopolitiken kommer klargöras under partiets stämma den 29 september i Örebro. Foto: Marcus Gustafsson, Ikon, pressbild Centerpartiet

Kyrkans Tidning har tidigare rapporterat om det förslag som blev offentligt i början av september i vilket Centerpartiets partistyrelse föreslog att en ny från partiet fristående organisation för kyrkopolitiken ska bildas.

De kyrkopolitiskt aktiva inom Centerpartiet har uttalat sig emot förslaget och den 24 september höll delar av kyrkomötesgruppen ett möte om vilket förslag de kommer stödja på partistämman i Örebro den 29 september. 

– Vi landade i ett yrkande om att Centerstämman ska besluta att skapa en tydlig enhet inom Centerpartiet som ska driva de kyrkopolitiska frågorna i Svenska kyrkan. I korthet innebär det att samarbetet med Centergrupper kan vidareutvecklas, säger Håkan Widepalm, ledamot i kyrkomötet för nomineringsgruppen Centerpartiet.

Lämna 2029 istället för 2025

Om det ändå blir så att Centerpartiet ska lämna kyrkopolitiken föreslår kommittén som bereder frågan ett tillägg till beslutet. Innebörden är att beslutet verkställs 2029 i stället för 2025.

Det var år 2021 som Centerpartiets partistämma fattade beslut om att utreda hur en fristående organisation med koppling till Centerpartiet som ställer upp i kyrkovalet, skulle kunna bildas. Efter det beslutet har en arbetsgrupp genomfört enkäter, intervjuer och dialoger. Resultatet finns nu för partistämman att diskutera och ta ställning till.

Vad hoppas ni på under stämman?

– Jag förväntar mig inte ett direkt klubbslag, utan en debatt. Centern är en rörelse där det får vara livlig debatt. Sen hoppas jag på att förslaget som stöds av kyrkomötesgruppen får bifall och att stämman avvisar partistyrelsens förslag, säger Håkan Widepalm. 

Vilka konsekvenser kan det komma att bli om Centerpartiet inte prioriterar kyrkopolitik?

– Jag tror det är viktigt att Centerpartiet finns med som nomineringsgrupp i kyrkovalet, då partiet värnar en öppen folkkyrka i hela landet och alla människors lika värde. Det skulle bli en förlust för kyrkan och för Centerpartiet om förslaget från partistyrelsen röstas igenom, säger Håkan Widepalm.

"Starkare och tydligare mandat"

Centerpartiets partisekreterare Karin Ernlund anser att det finns flera fördelar med att partiet lämnar kyrkopolitiken till en fristående organisation. 

- Bland annat att en självständig grupp kan få ett starkare och tydligare mandat att självständigt forma och driva kyrkopolitiska frågor. Samtidigt som Centerpartiets idémässiga grund finns representerade och kan driva våra gröna, jordnära värderingar.

Finns det några nackdelar?

- Det finns alltid risker och nackdelar när man formar en ny organisation och nya arbetssätt. Det är därför frågan har utretts grundligt och flera olika alternativ har vägts mot varandra. En viktig del i förslaget som ligger till stämman handlar om hur Centerpartiet stöttar organisatoriskt och ekonomiskt under övergången, så att vi säkerställer att en självständig grupp har förutsättningar att arbeta på ett bra sätt.

Bland många centerpartister som är aktiva inom kyrkopolitiken finns ju ett motstånd mot förslaget att partiet ska lämna kyrkopolitiken. Man menar bland annat att det skulle försvaga Centerpartiet då många har sin kontakt med partiet genom just kyrkopolitiken. Hur ser du på det argumentet?

- Det finns ett stort engagemang för kyrkopolitiska frågor inom vårt parti och många av våra medlemmar har ett brett engagemang i sitt lokalsamhälle genom kyrkopolitiken, lokalpolitiken och andra delar av föreningslivet och civilsamhället. En självständig grupp som ställer upp i kyrkovalet kommer vara en viktig del av vår folkrörelse även framåt.  Samtidigt som en självständig grupp får möjlighet att självständigt styra det viktiga kyrkopolitiska arbetet

Tror du att det blir en het debatt om detta under stämman? 

- Vi har alltid högt i tak på våra stämmor. Det är hela meningen med en partistämma, att debattera och gemensamt forma beslut som är bra för Sverige och för Centerpartiet. Jag ser fram emot debatten om Svenska kyrkan, vi behövs som grön, jordnära kraft i hela samhället. Därför är det viktigt att vi har möjlighet att diskutera förslaget och debatten kan nog bli intensiv. Det viktiga är att medlemmarna får fatta beslut om denna fråga och att vi har haft en gedigen och öppen process.