Socialdemokraterna (S) vill att kyrkostyrelsen ska få i uppdrag att utreda hur kyrkoordningens skrivelser om förvaltandet av prästlönetillgångarna kan formuleras för att bättre säkerställa att skogsförvaltningen blir så ekologiskt, ekonomiskt, socialt och andligt hållbar som möjligt. I en motion till kyrkomötet skriver fyra s-ledamöter:”Det kan exempelvis vara att belysa hur avsättning av mark bör kvantifieras för att säkerställa den biologiska mångfalden och skogens roll som kolsänka, samt hur ekosystemets förutsättningar och kulturella värde bör balanseras mot det ekonomiska uttaget ur skogen.”
Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk) står bakom en annan motion som lyfter skogsförvaltningen, men som i stället efterfrågar att kyrkostyrelsen ska redovisa hur Svenska kyrkan bidrar till att skogens biologiska mångfald och ekosystem värnas.
Vänstern i Svenska kyrkan (Visk) tar också fasta på den biologiska mångfalden och efterfrågar i en motion ändringar i kyrkoordningen för att säkerställa att de värderingar som lyfts i Ett biskopsbrev för klimatet syns i skogshanteringen.
Miljöpartister i Svenska kyrkan de gröna (MPSK) vill se nya direktiv för förvaltningen av prästlönetillgångarna så att mänskliga rättigheter och biologisk mångfald alltid går före ekonomisk avkastning. I en motion lyfter fyra MPSK-ledamöter skogens betydelse för samerna och skriver:
”Det är dags att stå upp för skogen. Den riktiga skogen som är hem för miljoner av arter och som ger människan en mening i livet.”
Förvaltarskapsutskottet håller med om att en översyn av skogsbruket behövs och vill att kyrkomötet bifaller Socialdemokraternas motion. Motionerna från Posk, MPSK och Visk vill utskottet att kyrkomötet ska avslå, men utifrån vad som lyfts där föreslår utskottet att utredningen också särskilt ska beakta skogsskötselns påverkan på mänskliga rättigheter, biologisk mångfald och klimatet samt överväga hur detta bäst redovisas.
– Det här var egentligen ett sätt att besvara fyra av motionerna i ett beslut. Det visade sig i våra överläggningar att det finns många tankar och idéer kring hur vi ska förvalta prästlönetillgångarna för framtiden, säger utskottets ordförande Gunilla Franzén (C).
– Målet är en hållbar skogsförvaltning, det är vi överens om, men huruvida det finns ett behov av att göra förändringar är det som vi vill att utredningen ska visa och i så fall också vilka förändringar som behövs.
Sverigedemokraterna (SD) har också lämnat in en motion om kyrkans skogsmark i vilken de föreslår att Svenska kyrkan ska uttala en kritisk hållning till etablering av vindkraft på kyrkans mark. SD-ledamöterna menar att Sverige borde satsa på kärnkraft i stället för väderberoende energikällor och lyfter att vindkraftverken har en negativ effekt på den biologiska mångfalden. Det tycker utskottet är fel väg att gå och hänvisar till att vindkraften är en del av omställningen till klimatvänlig energiproduktion.
Till förvaltarskapsutskottets beslut finns fem reservationer, Jan-Åke Isaksson (SD) står för tre av dem. Han vill bifalla SD:s motion och vill inte se en utredning av skogsbruket eftersom han menar att det kan skapa oreda och fördyrning.
Anne Olofsson (Posk) reserverar sig till förmån för bifall av hennes grupps motion och Margareta Carlsson (Visk) tycker att kyrkomötet utöver att bifalla motionen från S även borde rösta igenom motionerna från Visk, MPSK och Posk.
– Eftersom förvaltarskapsutskottet skrev ihop en egen uppmaning där man plockade med att-satserna i de tre andra motionerna tyckte jag att man hade kunnat bifalla dem också, säger hon.