– Vi har det under luppen. Det är ingen svart-vit fråga, och vi behöver veta mer innan vi kan säga varken bu eller bä. Det kommer att bli från fall till fall, men är ännu en rätt hypotetisk fråga, säger Gunnela Hahn, expert på hållbara investeringar på kyrkokansliet.
Allt fler länder tillåter cannabis, både som rusmedel men framför allt som medicin. Det gör laglig cannabis till en snabbt växande marknad globalt sett.
Enligt Jefferies Financial Group var den globala lagliga cannabismarknaden värd 11 miljarder dollar 2018 (motsvarande 100 miljarder svenska kronor). Om tio år spås den siffran vara minst 50 miljarder dollar (472 miljarder kronor).
Engelska kyrkans förvaltning har ett generellt förbud mot investeringar i droger. Men i en intervju med Financial Times säger Edward Mason, chef för hållbara investeringar för Church commissioners, att det inte gäller cannabis för medicinskt bruk.
– Vi skiljer mellan cannabis som används som rusmedel och medicinsk cannabis. Vi är tillfreds med att det används i faktiska medicinska syften.
Church commissioners ansvarar för Engelska kyrkans investeringar som omfattar 12,6 miljarder brittiska pund (motsvarande 151 miljarder svenska kronor).
Det följer de rekommendationer som AP-fondernas etikråd lade fram i december i fjol: ”[L]äkemedel som innehåller cannabis eller cannabisextrakt är grund för en acceptans av läkemedelsbolag som utvecklar den typen av produkter”, skriver de i ställningstagandet.
De avråder däremot helt från investeringar i cannabis för "för njutning och/eller religiöst bruk".
Svenska kyrkan, som på nationell nivå förvaltar ett kapital på närmare 9 miljarder kronor, saknar en principiell policy vad gäller cannabis för medicinskt bruk. Men de externa förvaltarna är medvetna om den växande marknaden och har också ombetts att hålla frågan under uppsikt.
– Vi får lite frågor från förvaltare, men det har inte dykt upp något konkret fall att ta ställning till. Vi får vänta tills vi har ett handfast exempel att titta på, säger Gunnela Hahn.
– Det tangerar ju droger och alkohol – och det är potentiellt problematiskt. Det är något vi måste titta på för att se om det ska klassas som en drog eller medicin.
Har Svenska kyrkan i dag någon investering i bolag som också producerar eller är inblandade i produktionen av cannabis för medicinskt bruk?
– Nej, det är ingenting som jag har sett eller hört från våra förvaltare eller vår screeningfirma.