Långt över 100 000 personer besöker klosterkyrkan varje år. Församlingen med 4 400 medlemmar och nio kyrkobyggnader har svårt att orka med de kostnader som klosterkyrkan från 1400-talet för med sig: fler anställda i själva kyrkan, kostsamma renoveringsarbeten, generösa och flexibla öppettider för de stora skaror besökare som vill se kyrkan och ibland fira egen gudstjänst.
Ingemar Falk understryker att besökarna är en stor tillgång som bidrar till det rika gudstjänstlivet i kyrkan med exempelvis tideböner flera gånger dagligen och mässor nästan varje dag i veckan – men ekonomin är en oro.
Peter Lundborg, domprost i Linköping, ifrågasätter om alla andra alternativ har uttömts, som att sälja fastigheter eller samarbeta i större ekonomiska enheter. Att ta ut avgift går emot kyrkosynen i Svenska kyrkan, har han sagt i Kyrkans Tidning
– Det är inget roligt beslut att ta ut entréavgift, säger Ingemar Falk.
– Vår budget går med minus de närmaste åren. Vi måste se över ekonomin långsiktigt, annars riskerar kostnaderna för klosterkyrkan att ställas mot församlingens övriga verksamhet. Vi har exempelvis inte råd att tillsätta en diakontjänst, utan låter den vara vakant.
Kyrkorådet beslutade att på prov ta ut en entréavgift av vuxna enskilda besökare i sommar. Ingemar Falk bedömer att det har gett 150 000-200 000 kronor i intäkter – trots att man satt avgiften till 20 kronor.
– Vi har sagt att det inte skulle vara någon större summa, som en chokladbit i kostnad, säger han. Och barn går in gratis.
Han tycker att försöket i stort sett har gått mycket bra och har inte märkt av någon märkbar minskning i antalet besökare.
– Någon person går in utan att betala – det går ju, eftersom det finns en ingång till gudstjänster där man kan gå in ändå. Och det är ingen som tar upp avgiften eller kontrollerar, utan det sköter besökarna själva. Vi har bara en skylt där vi vädjar om en gåva på 20 kronor. Men det händer ju då och då att människor vänder när de ser att det inte är gratis.
Försöket ska nu utvärderas och om det ska permanentas ska det beslutet tas av kyrkofullmäktige i oktober.
Men Ingemar Falk har sin åsikt klar: han vill fortsätta att ta ut entréavgift.
– Ja – och jag har ändrat åsikt, säger han. Jag var väldigt stark motståndare och ansåg att kyrkan skulle hållas öppen, utan avgift.
Pastoratet har fortlöpande kontakt med Linköpings stift om sin situation och får 370 000 kronor årligen sedan flera år, men det täcker inte kostnaderna för klosterkyrkan.
– Det finns en viss förståelse från stiftet, säger Ingemar Falk.
Han hoppas på gehör också från Svenska kyrkan på nationell nivå.
– Rikskyrkan borde uppmärksamma klosterkyrkan som det turist- och pilgrimsmål som det är. Vår lilla församling klarar inte
den verksamhet som besökare förväntar sig, säger han.