Donation ger professur i judendomen

Universitetshuset i Uppsala. Vid universitet kommer en ny professur att inrättas tack vare en donation. Foto: Magnus Lejhall/TT

Nu får judendomen sin egen professur vid Uppsala universitet. Detta sker genom en donation på 12 miljoner kronor från Torsten Söderbergs stiftelse. Sedan tidigare finns professurer inriktade på kristendom och en professur i islamisk teologi och filosofi.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Uppsala stift

Universitetshuset i Uppsala. Vid universitet kommer en ny professur att inrättas tack vare en donation. Foto: Magnus Lejhall/TT

– Inte minst i denna oroliga tid, då behovet av interkulturell förståelse är stort, är detta en mycket viktig satsning, säger Cecilia Wejryd, dekan vid teologiska fakulteten vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Forskningsområdet judiska studier är tvärvetenskapligt och undersöker olika aspekter inom judiskt liv: filosofi, juridik, kultur, historia, religion och språk. 

Den nya professuren kommer att inriktas mot området judiskt tänkande, på engelska Jewish thought.

– Att stärka utbildning och forskning inom detta område kan bidra till såväl ökad kunskap i samhället som ökad förståelse och tolerans mellan de olika religionerna. Många svenska judar vittnar om uttryck för antisemitism och det finns en växande intolerans i samhället. Det är viktigt att motverka sådana tendenser med kunskap och medverka till ett bättre samtalsklimat, säger hon.

Först kommer professuren att utlysas under cirka två månader. Därefter kommer sakkunniga att utses med efterföljande granskning. 

Hösten 2025 blir det provföreläsningar och intervjuer. Målet är tillträde den 1 januari 2026 om allt går enligt de planer som finns i dag.