Mellan 150 och 175 migranter är ombord en Stena Line-färja mellan Kiel och Göteborg, rapporterar gp.se. Färjan kommer fram på fredagsmorgonen.
Stena Line omfattas inte av samma regler om transportöransvar som flygbolag när det gäller att transportera migranter.
– När det gäller passkontroll har vi som rederi ingen skyldighet att begära pass av dem som reser med oss. Och i den här situationen som är nu har vi sagt att har man en giltig biljett och är på väg till Sverige så är alla välkomna ombord, säger Jesper Waltersson, informationschef på Stena Line, till tidningen.
Migranter till Trelleborg
Nyhetsbyrån Ritzau rapporterar att 120 migranter är på en färja på väg till Trelleborg och hänvisar till uppgifter från tysk polis. Ytterligare 200 migranter väntas ta sig till staden med en annan färja under natten.
Omkring 400 personer har sökt asyl i Danmark av de runt 3 000 människor som anlänt till landet sedan i söndags, enligt det danska justitiedepartementet. Många har i stället uttryckt en tydlig önskan om att få resa vidare till Sverige, något som Danmark inte längre tänker sätta stopp för. Ett beslut som möter både kritik och beröm.
Polisen får stöd från statsminister Lars Løkke Rasmussen för att de hanterat situationen "utan onödigt användande av maktmedel".
Brott mot reglerna
Dansk polis har motiverat sitt beslut med att man har begränsade möjligheter att hålla utländska medborgare frihetsberövade och att många av flyktingarna inte vill komma i kontakt med de danska myndigheterna.
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt är besviken.
– Jag tycker att det de gör är helt oacceptabelt. Man försöker göra det så svårt för flyktingar, vara så fientlig mot dem, att de inte vill komma dit, säger han.
Folkpartiets Jan Björklund anser att Danmark måste öppna sig mer. I övrigt är Allianspartiernas ledare försiktiga i sin kritik.
– Det som behövs nu är inte att peka finger åt den ena eller den andra utan att tillsammans se till att vi får fram konkreta förbättringar hos fler EU-länder, säger Moderatledaren Anna Kinberg Batra.
Även Löfven var försiktig i sina uttalanden.
– Vi utgår från att Danmark håller sig till reglerna. Om de håller sig till reglerna rent juridiskt, det tror jag någon annan får bedöma, säger han.
Sista resan
När Murat Khader och hans systerson Ahmad Kader kliver av tåget i Köpenhamn överöses de av mat och förnödenheter från de många frivilliga. Via tolk berättar Murat om en besvärlig resa, hur de bland annat tvingats gömma sig i skogen i Tyskland för att undvika polisen, och hur de stoppades i Danmark.
TT följer med dem på den sista resan över bron mot slutmålet, Murats bror i Malmö. Murat tror att den svenska behandlingen av flyktingar är bättre i Sverige än i Danmark.
När de kliver av tåget möts de omedelbart av svenska frivilliga. Murat får ett simkort och kan för första gången ringa sin bror från svensk mark.