Amanda Lind inför högtiderna: "Stanna hemma i år"

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind bad alla att avstå från att delta i gudstjänster, böner eller andra ceremonier under kommande högtider. Foto: Pontus Lundahl/TT

Vid en pressbriefing om högtidsfirande under pandemin uppmanade kultur- och demokratiminister Amanda Lind alla att stanna hemma i år och avstå från att delta i gudstjänster i kyrkan. Ärkebiskop Antje Jackelén och andra representanter från trossamfund medverkade också. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Jul Corona
Kultur- och demokratiminister Amanda Lind bad alla att avstå från att delta i gudstjänster, böner eller andra ceremonier under kommande högtider. Foto: Pontus Lundahl/TT

– Trossamfunden gör ett ovärderligt arbete i den kris vi alla delar. De har inte ställt in, de har ställt om. Nu närmar vi oss den tid på året då många firar några av sina viktigaste högtider, inte minst alla kristna, säger Amanda Lind. 

Från och med den 24 november gäller regeringens nya förbud mot att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta personer. Det gäller även för trossamfunden. Förbudet gäller till att börja med i fyra veckor men kan komma att förlängas över jul och nyår.

– Det är inget vanligt år. Jag vet att vi är många som blir besvikna men läget är fortfarande mycket allvarligt. Liv och hälsa står på spel. Så vårt budskap till er är stanna hemma i år, avstå från att delta i gudstjänster, böner eller andra ceremonier.

Daniel Alm, ordförande för Sveriges kristna råd och föreståndare för Pingst - fria församlingar i samverkan, är en av dem som medverkade under pressbriefingen.

– Jag konstaterar att väldigt mycket av gudstjänstlivet redan har digitaliserats och det kommer finnas en mängd erbjudande om detta under advents- och jultiden. Det som måste få fortsätta är det diakonala, att stå på den utsatta människans sida, att hjälpa den som kanske inte har ett eget hem att isolera sig i. 

Ärkebiskop Antje Jackelén underströk att Svenska kyrkan inte har ställt in utan "ställt om för att kunna ställa upp". 

– Det krävs många kreativa digitala lösningar nu och Svenska kyrkan har mycket material på nätet för att bedriva kyrka. Vi kommer bland annat att göra vår största digitala konsertsatsning hittills för att tillgängliggöra digitala konserter från hela landet under högtiden.

– Vi vet att det finns ett stort behov av själavård i dessa tider. Vi har stärkt upp jourhavande präst som kommer vara bemannat dygnet runt under jul. Det görs mycket men vi ska inte sticka under stolen med att det här är ett oerhört avbräck i vår verksamhet och det finns en oerhörd smärta i att inte kunna mötas.

Andra som medverkade var Misha Jaksic, ortodox samordnare, SKR, Ute Steyer, rabbin, judiska församlingen i Stockholm och Mustafa Setkic, imam, bosniakiska islamiska samfundet.