
I den tid som är behöver vi som kyrka reflektera över hur vi kan bidra, och vad vi har att lära.
Bilder från kriget i Gaza och i Ukraina, skjutningar och misshandel i våra städer och förorter, våldet i hemmen (där framförallt kvinnor och barn utsätts, och våld mot redan utsatta och diskriminerade. Vi kan inte hålla dessa berättelser ifrån oss, de är en del av vårt nu.
Denna vecka, samtidigt som kyrkomötet samlas i Uppsala, pågår initiativet En vecka fri från våld, med samtal, föreläsningar och workshops över hela landet. I t. ex Södertälje och i Botkyrka finns Svenska kyrkan med tillsammans med kvinnojourer och representanter från hela civilsamhället. Det känns gott att tända ljus i mörkret, att få känna att vi är många som vill bryta våldets spiral, både här hemma och i världen.
En vecka fri från våld rymmer samtal om hur vi kan förebygga och upptäcka våld, om vad våldet gör med den enskilde och med ett samhälle, om hur vi identifierar unga som riskerar att rekryteras in i våldsbejakande miljöer, och om att öva icke-våld.
Våld uppstår inte ur intet. Våld hänger samman med makt, men också med maktlöshet.
I den tid som är behöver vi som kyrka reflektera över hur vi som kyrka kan bidra, och vad vi har att lära.
Vi har skrivit en motion till kyrkomötet eftersom vi menar att kunskapen om våld behöver öka och fördjupas i hela Svenska kyrkan, i våra församlingar, bland anställda och ideella, men också på stifts- och nationell nivå. Kunskap om hur våld fungerar, och vad våldet gör med både utsatt och våldsutövare är en nyckel för att bryta våldets spiraler och bedriva fredsskapande arbete.
Anne Sörman och Ellen Skånberg VISK
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.