Tänk större, vänd blicken mot alla de mer utsatta mötesplatserna runt om i världen.
Under de senaste sju åren har jag steg för steg blivit alltmer digital. De som känt mig ett tag kan vittna om vilken oerhörd utveckling jag är stadd i, och hur jag också uppmuntrat digitaliseringen.
I nuläget arbetar vi i Helsingborgs pastorat såväl internt som externt digitalt på ett flertal sätt, med stöd bland annat av en fantastisk KOM-enhet.
Men jag är samtidigt lyhörd för medarbetare som ger välmotiverade förslag på vilka moment som vi borde avdigitalisera.
Om jag inte var det, vore jag fången av digitaliseringen, alltså ofri – och då skulle mina argument för än mer digitalisering kunna likställas med en fundamentalistisk ståndpunkt, och förlora sin tyngd.
För 100 år sedan var det ingen som hänvisade till radion för att förändra församlingsbegreppet. För 50 år sedan var det ingen som hänvisade till televisionen för att förändra församlingsbegreppet.
Men nu använder Romedahl, Brodd, Herthelius och Berglund, som dock är måna om att visa sina geografiska tillhörigheter genom att ange stiftstillhörighet, digitaliseringen som argument för det.
Så här tänker jag: Tänk större, vänd blicken mot alla de lokala nu än mer utsatta mötesplatserna runt om i världen.
Eftersträva därför ett församlingsbegreppet som konkret omfamnar alla medkristna i den världsvida kyrkan. Inte ett diffust, opersonligt, abstrakt, och odemokratiskt begrepp, format av att ”se en gudstjänst
i Vadstena”.
Business is glocal, kommer aldrig att förändras – för kyrkan.
Kristian Lillö
kyrkoherde
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.