Ylva Wåhlin är jurist och har arbetat på såväl arbetsgivarsidan som den fackliga sidan i hela sitt yrkesliv. Hon menar att det är en fördel om man som anställd har koll på sina rättigheter och skyldigheter. Då blir det inte lika lätt konflikter.
Ett tydligt anställningsavtal, specifika arbetsbeskrivningar och en överenskommen anställningsform bäddar för ett gott arbetsklimat. Så våga fråga, är hennes råd till anställda. En fungerande dialog är inte bara bra för individen, den utgör grunden för hela svenska arbetsmarknaden.
– Den svenska modellen bygger på att arbetsgivare och anställda samarbetar. Det samarbetet är reglerat i lagar och avtal, säger Ylva Wåhlin.
I mer än 25 år var Ylva Wåhlin jurist på Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, Skao. Hon gjorde några utflykter till anställningar i församling och var med i kyrka-statutredningen som sekreterare. Nu har hon egentligen gått i pension, men blev värvad till ett jobb på Kyrkans Akademikerförbund, KyrkA.
Hur känns det att ha bytt sida?
– Jag ser inte parterna som motståndare till varandra. Vi jobbar tillsammans för att skapa bra arbetsplatser och fungerande organisationer. Innan Skao hann jag arbeta på två andra fackliga organisationer.
Efter så många år i Skao och nu på KyrkA har Ylva Wåhlin hjälpt många församlingar att lösa konflikter på arbetsplatsen. Enligt henne är den främsta orsaken till konflikt att dialogen mellan arbetsgivaren eller arbetsledaren och anställd inte fungerar.
Lösningen är att det finns goda strukturer att hålla sig till. Inom dem kan man samtala.
– Båda parter måste förstå sin uppgift och sitt ansvar. Prestigetänkande är en återvändsgränd.
Hon betonar också att båda parter måste hålla i minnet alla dem de arbetar för: kyrkans medlemmar.
– Det är den större uppgiften, säger hon.
Att det blev arbetsmarknadsjuridik beror på att Ylva Wåhlin vill arbeta med människor. Att det blev just kyrkans arbetsmarknad beror på att Ylva Wåhlin tror på den som institution.
– Svenska kyrkan har en viktig roll i samhället. Många inom kyrkan vill göra gott och det är en fin drivkraft. I förhandlingar går det att skapa bättre arbetsplatser. Det är mycket meningsfullt. Jag jobbar hellre för kyrkan än för ett vinstdrivande företag. Men även kyrkan måste fungera och följa regler.