9 saker att ha koll på som anställd

Illustration: Getty

Det är en stor sak att få ett nytt jobb. Det var kanske många sökande men du är utvald. Är det läge att då börja ifrågasätta avtal, arbetsbeskrivning och anställningsform?

Här ger arbetsmarknadsjuristen Ylva Wåhlin sina bästa tips.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Illustration: Getty

Ylva Wåhlin är jurist och har arbetat på såväl arbetsgivarsidan som den fackliga sidan i hela sitt yrkesliv. Hon menar att det är en fördel om man som anställd har koll på sina rättigheter och skyldigheter. Då blir det inte lika lätt konflikter.

Ett tydligt anställningsavtal, specifika arbetsbeskrivningar och en överenskommen anställningsform bäddar för ett gott arbetsklimat. Så våga fråga, är hennes råd till anställda. En fungerande dialog är inte bara bra för individen, den utgör grunden för hela svenska arbetsmarknaden.

– Den svenska modellen bygger på att arbetsgivare och anställda samarbetar. Det samarbetet är reglerat i lagar och avtal, säger Ylva Wåhlin.

I mer än 25 år var Ylva Wåhlin jurist på Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, Skao. Hon gjorde några utflykter till anställningar i församling och var med i kyrka-statutredningen som sekreterare. Nu har hon egentligen gått i pension, men blev värvad till ett jobb på Kyrkans Akademikerförbund, KyrkA.

Hur känns det att ha bytt sida?

– Jag ser inte parterna som motståndare till varandra. Vi jobbar tillsammans för att skapa bra arbetsplatser och fungerande organisationer. Innan Skao hann jag arbeta på två andra fackliga organisationer.

Efter så många år i Skao och nu på KyrkA har Ylva Wåhlin hjälpt många församlingar att lösa konflikter på arbetsplatsen. Enligt henne är den främsta orsaken till konflikt att dialogen mellan arbetsgivaren eller arbetsledaren och anställd inte fungerar.

Lösningen är att det finns goda strukturer att hålla sig till. Inom dem kan man samtala.

– Båda parter måste förstå sin uppgift och sitt ansvar. Prestigetänkande är en återvändsgränd.

Hon betonar också att båda parter måste hålla i minnet alla dem de arbetar för: kyrkans medlemmar.

– Det är den större uppgiften, säger hon.

Att det blev arbetsmarknadsjuridik beror på att Ylva Wåhlin vill arbeta med människor. Att det blev just kyrkans arbetsmarknad beror på att Ylva Wåhlin tror på den som institution.

– Svenska kyrkan har en viktig roll i samhället. Många inom kyrkan vill göra gott och det är en fin drivkraft. I förhandlingar går det att skapa bättre arbetsplatser. Det är mycket meningsfullt. Jag jobbar hellre för kyrkan än för ett vinstdrivande företag. Men även kyrkan måste fungera och följa regler.

Viktigt att känna till
1. Anställningsavtalet

Den är själva grunden för anställningen. Där står vilka arbetsuppgifter man har. Det bör vara tydligt och konkret. Lagen om anställningsskydd, LAS, säger att arbetsuppgifterna ska specificeras. I anställningsavtalet ska också framgå vilka anställningsvillkor som gäller.

2. Anställningsformen

Huvudregeln är tillsvidareanställning. Om det gäller en annan anställningsform måste det framgå tydligt i anställningsavtalet. Det finns fyra andra former som är vanliga: Allmän visstidsanställning och vikariat. Efter två år övergår de i tillsvidareanställning. Den tredje formen är säsongs-
anställning, den kan aldrig övergå i tillsvidareanställning. Den fjärde är en provanställning, en tidsbegränsad anställning med syftet att övergå i en tillsvidareanställning efter prövotiden.

3. Företrädesrätt

Anställningar ger rätt till företräde vid nyanställningar efter uppsägning på grund av arbetsbrist och när en tidsbegränsad anställning upphört. Förutsättningen för det är att du varit anställd hos arbetsgivaren sammanlagt i mer än tolv månader under de senaste tre åren och har rätt kvalifikationer för det lediga arbetet.

Företrädesrätten gäller från det att du får besked om att din anställning ska upphöra till nio månader efter dess slut. Säsongsanställda har också företräde varje ny säsong, om de varit anställda sex månader under de senaste två åren. Den anställda måste åberopa sin företrädesrätt till arbetsgivaren skriftligen senast inom en månad efter det att anställningen upphört.

4. Arbetstid

Huvudregeln är reglerad arbetstid och 40 timmars arbetsvecka. Tiden är ett genomsnittsvärde. Arbetstidsmåttet stäms av under en beräkningsperiod som kan vara som mest tolv månader. Man kan alltså komma överens om olika antal timmar beroende på verksamhetens och individens behov under olika perioder av året. Arbetstiden kan vara schemalagd på vardagar, lördag och söndag och helger.

Om du är schemalagd på större helgdagar, som exempelvis påsk eller jul, minskas arbetsveckan till 38 timmar och 15 minuter under hela året. Kyrkoherdar har oreglerad arbetstid och övriga präster kan ha oreglerad arbetstid om parterna kommer överens om det. Då gäller ingen fast arbetstid. Arbetstidsmåttet bör vara 40 timmar eller 38 timmar och 15 minuter.

Kyrkomusiker har ofta ”instruktion”. Det betyder att man räknat ihop arbetstid per år, baserat på vilka arbetsuppgifter som ska utföras.

Arbetstidslagens regler om dygnsvila, veckovila och sammanlagd maxarbetstiden per sjudagarsperiod styr de lokala överenskommelserna.

5. Semester

Antal semesterdagar är reglerat i kollektivavtalet. Svenska kyrkan har 27 dagar som minst. Det finns möjlighet till semesterväxling – man kan omvandla semesterdagstillägget till fler lediga dagar. Det görs årligen efter överenskommelse med arbetsgivaren och kan växla år från år.

6. Arbetsmiljö

Arbetsgivaren har ansvar för att arbetsmiljön är god. Men som anställd är du skyldig att samarbeta med kollegor och chefer och ha fokus på att lösa problem. Du ställer din tid och kunskaper till arbetsgivarens förfogande och ska ges de bästa förutsättningarna för att kunna utföra arbetet. Ohälsa ska inte behöva uppkomma genom arbetet.

7. Lön och lönesättning

För att kunna begära rätt lön är det viktigt att du skaffar dig koll på löneläget. Både arbetsgivaren och de fackliga organisationerna har lönestatistik. Arbetsgivaren har också ett ansvar att lägga lönen rätt.

Lönen bestäms av arbetsuppgifterna och marknadskrafterna. Väl inne på ett jobb vägs även prestationen in.

I lönesamtal får du som anställd veta vad som krävs för en viss lön. Arbetsgivaren måste göra en lönekartläggning för att förhindra diskriminering.

8. Uppsägningstid

Är du är tillsvidareanställd och arbetat minst tolv månader hos en arbetsgivare har du tre månaders uppsägningstid när du själv säger upp dig.

Om du har visstidsanställningar under längre tid än tolvmånader under de senaste tre åren måste arbetsgivaren ge dig besked en månad innan den senaste anställningen upphör.

En säsongsanställd arbetstagare som varit anställd mer än sex månader under de senaste två åren, och inte kommer att få fortsatt säsongsanställning vid den nya säsongens början ska få besked om detta senast en månad innan den nya säsongen börjar.

När arbetsgivaren säger upp dig som är tillsvidareanställd när du varit sammanhängande anställd sedan minst tolv månader är det sex månaders uppsägningstid som gäller. Vid uppsägning på grund av arbetsbrist när du fyllt 50 år och arbetat i 15 år hos arbetsgivaren gäller en förlängd uppsägningstid på ett år.

Om du fyllt 68 år är uppsägningstiden en månad.

9. Omställning

Om du blir uppsagd från en tillsvidareanställning på grund av arbetsbrist och vid uppsägning på grund av ohälsa kan du få stöd och hjälp till omställning via Kyrkans trygghetsråd.

Detsamma gäller vid avslut av tidsbegränsade anställningar som omfattat sammanlagt 18 månader under de senaste fem åren.