Anders Granberg tillbaka i hemstaden Piteå

Anders Granberg är ny ekonomichef i Luleå stift. Här framför Luleå domkyrka. FOTO: Ola Johansson, Luleå stift

Efter mer än 20 års arbete i Stockholm och Uppsala är Anders Granberg, 43, tillbaka i Piteå där han är född. Sedan i början av september är han ny ekonomichef i Luleå stift och trivs redan bra.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Anders Granberg är ny ekonomichef i Luleå stift. Här framför Luleå domkyrka. FOTO: Ola Johansson, Luleå stift

Flytten hem till Piteå skedde redan förra året. Anders fru Ann-Kristin fick snabbt jobb där.

– Ja, det har egentligen varit planerat hela tiden, frågan var bara när det passade. Det senaste året har jag veckopendlat till Uppsala. Nu är det skönt att samla hela familjen varje kväll.

Det var hemlängtan som drev fram jobbytet.

– Jag hade ett bra jobb på kyrkokansliet. När tillfället gavs var det en utmaning att jobba i ett stift. Det är ju mitt hemstift.

– Det känns bra på alla sätt. Jag har känt mig både glad och trött de första veckorna här.

Anders säger att det är mycket nytt i hans nya jobb, men också mycket bekant.

– Det som förenar alla mina jobb är de ekonomiska utmaningarna och att försöka vara på en stödjande nivå för församlingarna och hitta bra lösningar för att underlätta deras arbete i en starkt vikande ekonomi.

Det har egentligen varit planerat hela tiden, frågan var bara när det passade.

Luleå stift var tidigt med i den gemensamma IT-plattformen, GIP, och med gemensam telefonväxel för flera församlingar och pastorat. En orsak till besparingarna är att effekterna av det nya utjämningsystemet slår hårt mot Luleå stift.

– Vi får i princip halverade intäkter på tre år från cirka 80 till 40 miljoner. Men det ger energi och kreativitet. Det är ingen depression här utan i stället en onostalgisk syn på att spara pengar och ändå vara en starkt kraft.

Därför var Luleå stift också tidiga med att starta en servicebyrå. Den byggde vidare på ett koncept från Umeå pastorat och har nu 23 församlingar och pastorat som kunder.

– Stiftet har arbetat länge med videokonferenser, eftersom vi är ett geografisk stort stift med vana att ligga i framkant.

Trots att han inte är mer än 43 år har Anders Granberg hunnit med flera olika jobb på nationell nivå: först på Församlingsförbundet (nuvarande Skao), Sedan tio år som VD för Kyrkans pensionskassa, före jobbet på kyrkokansliet i Uppsala.

– Skillnaden med att jobba på stiftet blir att jag kommer närmare kärnverksamheten i församlingarna, bland annat vid förvaltningsvisitationer.

Det är tillfällen när personal som jobbar med administration och fastigheter från flera församlingar träffar motsvarande personal på stiftet, inför biskopsvisitationer.

Fakta: Anders Granberg

Nytt jobb: Ekonomichef i Luleå stift.

Familj och bostad: Fru Ann-Kristin och sonen Eliott, 6, i hemstaden Piteå.