När pedagoger och fritidsledare i Sankt Olovs församling i Skellefteå ska berätta om sitt pågående experiment med digital konfirmationsundervisning visar det sig att det egentligen började före coronautbrottet.
– Gotlandsgruppen körde i gång i november och har varit digital från början, för ungdomarna själva drog genast i gång chattgrupper, säger fritidsledaren Hans-Jörgen Kronqvist.
Minuter innan skickade han en länk till Kyrkans Tidnings reporter för att intervjun skulle kunna hållas på ett sätt som liknar de digitala konfirmandträffarna. Med på videokonferensen är även Martin Steinwall, församlingspedagog och Elna Karlsson, pedagog.
Tillsammans med 20-talet unga ledare jobbar teamet för högtryck för att överföra konfirmationsundervisningens många dimensioner till den digitala världen, när coronapandemin hindrar verkliga möten.
– Vi skulle haft ett läger i slutet av mars, men var väldigt fundersamma kring vilka signaler det skulle skicka och om det hade varit klokt och rätt, berättar Martin Steinwall.
I stället drog församlingen i gång digital konfirmationsundervisning för sammanlagt närmare 150 konfirmander uppdelade på tre grupper, en med fotbollsinriktning, en som skulle ha rest till Gotland och en som har sitt läger på Munkviken i Löv-ånger.
En av de första lärdomarna man dragit är små grupper är en förutsättning för att få ett samtal. Det digitala formatet ställer också nya krav på pedagogik och metodik med tydlig röd tråd.
– Vi måste vara supertydliga redan i vanliga fall, men nu behöver vi vara ännu tydligare. Det går inte att gå in i mötet och ”känna efter i stunden”, säger Elna Karlsson som är gymnasielärare.
De tre kollegorna i Sankt Olov framhåller särskilt de unga ledarna.
– Vi funderar mycket på hur vi ger dem bäst uppbackning och förutsättningar. De är första ledet i mötet, säger Martin Steinwall.
Samtidigt som de unga ledarna behöver mer stöttning än annars i det pedagogiska, besitter de en expertkunskap om den digitala miljön.
– En dimension i det här är att vi till viss del har blivit elever till de unga ledarna, säger Martin Steinwall och kollegorna nickar instämmande i datorfönstret.
Även om det är mycket ”trial and error” för alla inblandade har den digitala konfan varit en succé. I princip ingen har hoppat av – 47 av 52 konfirmander har varit i kyrkan och hämtat sin bibel plus material – och kanske finns det vissa som kommer bättre till sin rätt i det digitala sammanhanget.
Hans-Jörgen berättar att videokonferenserna kompletteras med ett chatt-program som gör det möjligt att skriva kommentarer till varandra samtidigt som man streamar ljud och bild.
– Jag tror det kan hjälpa oss i framtiden, att ta vissa frågor via chatt för att få högre kvalitet i svaren, säger Elna Karlsson.
Men digitaliseringen erbjuder även möjligheter att vara tysta tillsammans. Martin Steinwall berättar att de experimenterat med att köra avslappning och tyst meditation över nätet.
– Det fungerade jättebra. Jag upplevde en känsla av närvaro som var större än närvaron i rummet, säger han.
Även om den digitala konfan öppnar en ny dimension, understryker de tre kollegorna i Sankt Olov att det fysiska mötet fortfarande är oöverträffat. Och ungdomarna frågar hela tiden när de ska få träffas.
– Möten och relationer kan inte ersättas, men digitaliseringen kan skapa en kontinuitet över tid och rum som vi inte har annars, säger Elna Karlsson.