Varje sommar kommer drygt 40 tonåringar med och utan intellektuella funktionshinder till Åhus söder om Kristianstad. Fyra veckors lägerliv avslutas med konfirmation.
När Åhuslägret startade var de handikappades situation helt annorlunda. Den nya omsorgslagen 1968 slussade dem ut från institutionsvården och slog fast deras rätt till skolundervisning.
Nu skulle de också konfirmeras i Svenska kyrkan. Sten Hallonsten fick uppdraget att bygga upp verksamheten i Lunds stift. Hans tidigare försök att föra samman tonåringar från Kyrkans ungdom och unga med utvecklingsstörning misslyckades.
– Det tog helt stopp, berättar han. De inte handikappade hade ingen aning om de handikappades värld, de blev rädda och tyckte det var jobbigt.
På Åhuslägret mejslades den pedagogik fram som Sten Hallonsten menar är nyckeln till framgång.
– Det allra viktigaste är att ha lika många konfirmander med som utan handikapp, säger han. Det är avgörande för att integrationen ska lyckas. Om de utan handikapp är fler blir frågan ”vem ska vara snäll mot den handikappade?”
Den som vågar sig till Åhuslägret blir aldrig besviken.
Deltagarna paras ihop två och två – en med och en utan funktionshinder. De bor tillsammans och gör allt ihop. Fyra deltagare har en ung ledare som hjälp och stöd. En viktig inskolning i medmänsklighet, konstaterar Sten Hallonsten.
Lägertiden ställer höga krav på de unga utan funktionshinder. Ett stort jobb läggs på att hitta deltagare och som lägerchef besökte Sten Hallonsten personligen varje sökande för att avgöra om lägret passar dem.
– Vi vill få unga som tycker det här är spännande, säger han. Väldigt många unga är glada för att någon ställer krav på dem och att de behövs. Jag berättade: ”det här är det tuffaste du gjort, du har ett ansvar och en uppgift. Du får aldrig gå ifrån din kamrat, du får aldrig klaga eller gnälla”. Det handlar om att våga – men den som vågar sig till Åhuslägret blir aldrig besviken.
Vid Åhuslägret scoutinvigs deltagarna och det innehåller också många andra ceremonier: Hemligheternas väg, invigning i ljuset, att ta emot korsets hemlighet.
– Upplevelse och kunskap tillsammans ger resultat, säger Sten Hallonsten.
Efter 50 somrar som lägerchef och lägerpräst har Sten Hallonsten lämnat ansvaret för Åhuslägret.
– Min lycka och stora glädje är att verksamheten fortsätter, nu rullar det vidare med Teresa Callewaert som chef.