- Det var stort. Jag var rörd, glad, hedrad. Det kändes väldigt fint.
Juryns motivering lyder: ”Med sin djupa musikaliska förståelse och skicklighet och sitt pedagogiska sinnelag har Hanna Sandman stor betydelse för Stockholms stifts musikliv och för återväxten av blivande musiker. Hanna leder framgångsrikt körer i alla åldrar, där sångare vittnar om hennes förmåga att få var och en att växa både mänskligt och musikaliskt.
Hennes ovanligt starka känsla för musikens diakonala möjligheter öppnar musikens värld för nya grupper, bland annat i samarbetet med Stockholms stadsmission och Vinternatt. För sångare och kollegor är hon en ledstjärna och vän.”
- Det är nog framförallt barnkörverksamheten som gör att jag har fått priset, säger Hanna Sandman. Varje vecka sjunger nästan 200 barn i åldrarna 6 -13 år i någon av de fem barnkörer jag leder. När jag började för sjutton år sedan var det knappt trettio barn jag ansvarade för.
Fem barnkörer och en oratoriekör för vuxna fyller organistens vecka vid sidan av orgelspel.
- Jag planerar, förbereder och genomför repetitioner, mässor och konserter. Det är en hel del administration med så många korister. I vår ska vi åka på tre körresor och det tar mycket planeringstid i anspråk.
Jobbet är både stimulerande och utmanande.
- Ingenting går upp emot att vara med barnen, prata med dem och musicera. Man får så mycket kärlek tillbaka. Barnen är oförställda och fyllda av spontanitet.
- Men många barn är också rastlösa och har svårt att koncentrera sig. Det är sånt tempo i allt. Jag tror att det hänger ihop med den tid vi lever i. Barnen är uppkopplade och umgås på det sättet. Det gäller att få dem att orka fokusera.
- En del av lösningen är att växla mellan svårt och lätt, mellan stillasittande och rörelse. Jag vill ge dem variation och få dem att känna att de ständigt utvecklas och lyckas med det vi tar oss an.
I maj ska alla barnkörerna i Oscars församling sätta upp en konsert med musiken till ”Fem myror är fler än fyra elefanter”. Kompositören och jazzmusikern Bengt Ernryd, som är upphovsman till sångerna , deltar tillsammans med sin sextett i konserten.
- Även om barnen inte växt upp med musiken så gillar dom den.
Sankta Ceciliapriset är ett svenskt musikpris, instiftat av Stockholms stift. Priset är uppkallat efter kyrkomusikens skyddshelgon Cecilia och syftar till att "främja musiken i Stockholms stifts församlingar”. Priset tilldelas någon eller några som på ett förtjänstfullt sätt verkar för musiken i stiftets församlingar.