Lena Roos skriver om odling och religion

Lena Roos är intresserad av kopplingen mellan relgion och trädgård. Foto: Anna Hartvig

Religionsvetaren Lena Roos är en av fyra utvalda till en ny utbildning där forskare ska få lära sig att skriva fackböcker. Målet: en bok om relationen mellan religion och odling.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Lena Roos är intresserad av kopplingen mellan relgion och trädgård. Foto: Anna Hartvig

Det är Södertörns högskola och Norstedts förlag som tillsammans sjösätter en ny kurs för blivande fackboksförfattare.

– Det här är en fantastisk möjlighet. Som forskare befinner man sig i ett moment 22. Å ena sidan förväntas man skriva populärvetenskapligt, å andra sidan finns ingen tid i tjänsten att göra det. Man kan söka forskningsmedel för att skriva, men inte för att skriva populärvetenskapligt. Det finns inga fonder för det.

Lena Roos är professor i religionsvetenskap på Södertörns högskola. Den akademiska banan har gått via tjänster i både Uppsala, Lund och högskolan i Gävle. Hennes tidiga bakgrund är journalistiken; en tid på 90-talet jobbade hon på tidningen Sändaren.

Tidningserfarenheten underlättar när hon skriver.

– Jag har ett ganska hantverkmässigt förhållande till text. Inom akademien finns en del nästan metafysiska tankar kring forskning och skrivande, om hur det ska födas fram. Jag vet vad det innebär att skriva för att bli läst, som journalist är det meningslöst att skriva om ingen läser.

Det kallas ’levd religion’ och innebär att frågor som hur man klär sig, fostrar barn eller bygger städer ses som en del av religionen.

Kursen hon ska gå innebär att varje deltagare jobbar på ett konkret bokprojekt. Lena Roos bok kommer handla om odlingens betydelse i religionens värld. Idén kommer både ur hennes roll som religionsvetare och från hennes personliga engagemang.

– Jag är en fanatisk kolonilottsodlare. Jag har två kolonilotter och skördar upp emot ett halvt ton grönsaker om året.

När hon gjorde research om växterna hon odlar hamnade hon ofta på hemsidor där evangelikala amerikanska hemmafruar bloggade om odling och kristen identitet. Familjerna levde på makens inkomster och var tvungna att odla för att dryga ut kassan. Men de gav samtidigt odlingen en tydligt kristen ram.

– Det gjorde mig intresserad av kopplingen. Det visar sig att om man än tittar på Sverigedemokraterna och kyrkopolitiken eller studerar mayaindianer så finns kopplingar mellan religion och trädgård. Detta är något som vi som sysslar med religion har missat, den starka religiösa komponenten i detta med att odla.

Lena Roos forskningsområde ligger i linje med en utveckling inom religionsvetenskapen där man vidgar förståelsen av vad religion är.

– Det kallas ”levd religion” och innebär att frågor som hur man klär sig, fostrar barn eller bygger städer ses som en del av religionen. Det är faktorer som vi varit lite blinda för i vår protestantiska tradition, med dess fokus på tro.

Fakta: Lena Roos

Ålder: 52

Bor: I Uppsala

Familj: Man och två döttrar

Gör: Professor i religionsvetenskap

Aktuell: Som en av fyra deltagare i Norstedts och Södertörns högskolas nya utbildning för fackboksförfattare

Bästa fackbokstipset: Svälten – hungeråren som formade Sverige av Magnus Västerbro, Det omätbaras renässans av Jonna Bornemark, Konsulterna – kampen om Karolinska av Lisa Röstlund och Anna Gustafsson