Kursen hon ska gå innebär att varje deltagare jobbar på ett konkret bokprojekt. Lena Roos bok kommer handla om odlingens betydelse i religionens värld. Idén kommer både ur hennes roll som religionsvetare och från hennes personliga engagemang.
– Jag är en fanatisk kolonilottsodlare. Jag har två kolonilotter och skördar upp emot ett halvt ton grönsaker om året.
När hon gjorde research om växterna hon odlar hamnade hon ofta på hemsidor där evangelikala amerikanska hemmafruar bloggade om odling och kristen identitet. Familjerna levde på makens inkomster och var tvungna att odla för att dryga ut kassan. Men de gav samtidigt odlingen en tydligt kristen ram.
– Det gjorde mig intresserad av kopplingen. Det visar sig att om man än tittar på Sverigedemokraterna och kyrkopolitiken eller studerar mayaindianer så finns kopplingar mellan religion och trädgård. Detta är något som vi som sysslar med religion har missat, den starka religiösa komponenten i detta med att odla.
Lena Roos forskningsområde ligger i linje med en utveckling inom religionsvetenskapen där man vidgar förståelsen av vad religion är.
– Det kallas ”levd religion” och innebär att frågor som hur man klär sig, fostrar barn eller bygger städer ses som en del av religionen. Det är faktorer som vi varit lite blinda för i vår protestantiska tradition, med dess fokus på tro.