Förvaring
Många församlingar har bra förvaring. Helst ska textilierna förvaras liggande med en relativ luftfuktighet på cirka 50 procent. Mögel börjar komma vid 65 procents luftfuktighet, men är det för torrt torkar textilierna.
Skötsel
Pengar till vård, underhåll och konservering kan sökas via kyrkoantikvarisk ersättning. Skötseln måste få kosta. En textilkonservator behöver ta tand om en mässhake som kanske inte tvättats på många år. Det kostar en del, men utslaget på kanske 30 år blir summan inte särskilt stor.
Stöldbegärlighet
Kyrkliga textilier förvaras ofta i den låsta sakristian och är inte lika enkla att stjäla som de mer stöldbegärliga föremålen i kyrkorummet.
Latinamerikanska stolor
”Stolor tillverkade i Latinamerika finns i många kyrkor. De innehåller mycket överskottsfärg och fäller om man vattentvättar dem. Jag lämnade en på kemtvätt och talade om att den fäller. Den blev jättefin. Det kostade lika mycket som en slips.”
Favoriter i stiftets textila skattkista
Två mässhakar från 1700-talet i Norberg och Västanfors, formade i mönster, är både ”fina och roliga”. Ett antependium i Rytterne kyrka, skapat av Axel Oxenstiernas och Anna Åkesdotters
Bååths brudtäcke, är också väldigt speciellt.
Att skapa biskop Thomas Söderbergs kåpa
”Det var en ganska enkel process faktiskt. Jag ritade och målade tre förslag. Temat var Vatten för livet och det blå var viktigt. När Thomas valt en av skisserna köpte jag tyg, förstorade mönstret och räknade ut hur mycket av varje färg som behövdes. Tygerna färgade jag hemma och sedan klippte jag, broderade och sydde.”