Svenska kyrkan har de senaste decennierna arbetat mycket för att lyfta och professionalisera synen på ledarskap. Det är viktigt att balansera välviljan och omsorgen om individen med ett slags ansvarstagande för att arbetsplatsen som helhet ska fungera väl.
Man talar ofta om att vi lever i en lättkränkt tid. Samtidigt har minoriteters rättigheter stärkts. Har synen på vad som utgör kränkande särbehandling förändrats?
Det finns flera olika svar på det. Det verkar finnas en ökad tendens att använda sig av begreppet kränkning, eftersom det ger ett slags moraliskt övertag mot andra. Saker som inte nödvändigtvis är kränkningar får den etiketten. I takt med att vi inser behovet av att synliggöra minoriteter påverkas också sätten att resonera kring kränkande särbehandling.
Tidigare likställdes kränkande särbehandling med mobbing. För att kvala in skulle det handla om återkommande handlingar riktade mot en person. 2016 ändrades föreskriften. I dag kan även en enstaka händelse vara kränkande särbehandling, om den är tillräckligt allvarlig. Den kan också rikta sig mot flera personer.
Utöver detta har hela arbetsmiljösfären i sig rört sig mot en utveckling med fler medarbetarenkäter och arbetsmiljöundersökningar. I dem är det ofta någon eller några som uppger sig vara utsatta för kränkningar.
Hur ska man som arbetsgivare göra om man i en medarbetarenkät får signaler anonymt om kränkande särbehandling?
– Man ska förklara att det är något man tar på största allvar och uppmana den som känner sig utsatt att ta kontakt. Man kan också ha ämnet som tema vid en samlad genomgång, där man förklarar vad man har för policy och rutiner.
I studien som Thomas Jordan gjorde hade utredarna i 70 procent av fallen kommit fram till att anmälan inte kunde klassas som kränkande särbehandling.
Ett kryss i en ruta vid medarbetarundersökningen är ofta en signal om att något inte står rätt till. Men det är inte säkert att det passar in i kategorin kränkande särbehandling utan att det är andra saker som behöver göras när det gäller relationerna i arbetslaget.