Men behövs det verkligen mentorskap när det finns själavårdande samtal med mera?
– Ja, det ena utesluter inte det andra, vi har olika funktioner och vi lekmän kan följa en person under en längre tid. Behöver någon mer professionell hjälp slussar vi vidare till diakon, präst eller psykolog.
Hur införde ni mentorskap i Kummelby kyrka?
– Vi bildade ett team på fyra frivilliga, män och kvinnor i olika åldrar, och lät översätta och ”försvenska” materialet bland annat med en sida om svenska hjälp- och stödresurser. Sen planerade vi en utbildningsdag med manualen som stöd. Vi bjöd in både den som vill ha en mentor och den som vill bli mentor. Vi valde en lördag 9–16 och glädjande många kom, hela 18 stycken, nästan dubbelt mot vad vi räknat med.
– Vid dagens slut fick alla intresserade skriva upp sig på en lista. Den som vill ha en mentor kan själv fråga någon, eller vända sig till teamet så försöker vi ordna det. Om matchningen inte stämmer, får man hitta någon annan. Men än så länge har det fungerat väl.
– Vi ordnar uppföljningsträffar för mentorer 2–3 gånger per år, då tas glädjeämnen och svårigheter upp. Hittills har vi haft en träff. Allt är fortfarande i sin linda, i höst ska vi göra en utvärdering hur vi kan gå vidare.
Finns det något särskilt att tänka på?
– Att det är viktigt med sekretess! Familjekänsla i församlingen är bra, men inte så att ”alla vet allt om alla”. Och att en mentor i första hand ska erbjuda ett lyssnande öra, inte lösa en annan människas hela livssituation.
Vad säger de anställda i församlingen?
– Vår diakon tycker detta är mycket bra, övriga har varit försiktigt positiva.
Du har själv varit mentor åt flera kvinnor i tre år nu – vad ger det dig?
– Det är en stor glädje att få förtroendet att följa en annan människas livsväg och se hur de växer. Och att det jag själv varit med om, mina erfarenheter, kommer till användning. Men det är viktigt att sätta gränser så man inte blir för ”intrasslad” i någon annans liv. Ofta blir man väldigt nära och när mentorstiden är över kan relationen övergå i vänskap.
Fler planer framöver?
– I första hand att sprida vidare till församlingens alla kyrkor och att hitta mentorer till ungdomar och nyanlända, där finns stort behov. Och att få till bra svenska begrepp. Medvandrare är utmärkt för vad en mentor gör, men ett bra ord för den som har en mentor har vi inte. På engelska säger man ”mentorer”. Adept, vanligt inom idrott och yrkesliv, känns inte rätt här.