– Vi håller på att bygga upp en chatt, förhoppningsvis blir det färdigt inom någon månad, säger Linda Andersson, projektledare för Svenska kyrkans nätvandrare.
– Nätet är en del av verkligheten i dag, speciellt för unga, och då är det viktigt att det finns trygga vuxna där.
Tack vare bidrag från bland annat folkhälsomyndigheten har man kunnat börja bygga upp verksamheten igen, efter att den legat på is i några år.
Hur ska ungdomarna hitta till er?
– Det är en utmaning, men vi skickar ut information till skolor och så kan vi ha information på andra webbsidor där unga möts, säger Linda Andersson.
– Förutom en egen webbplats kommer vi även att finnas på andra forum där unga finns.
Hon är själv nätvandrare sedan flera år tillbaka. För att bli nätvandrare genomgår man en åtta veckor lång utbildning. Under våren och sommaren har det hållits kortare intensivkurser i att möta unga på nätet.
– Det är många församlingsanställda som gått de kurserna. Fler och fler inser hur viktigt det är att finnas på nätet. Man blir inte nätvandrare under den korta kursen men man får mer på fötterna vad gäller samtalsmetodik och gränssättning, säger Linda Andersson.
När nätvandrarchatten drar i gång räknar man med att kunna ha öppet två kvällar i veckan. Målet är att chatten ska vara bemannad två till tre timmar varje kväll.
Vad vill de unga prata om?
– Det kan vara allt från frågor som ”vem är jag” och ”hur bör jag vara” till att inte vilja leva längre. Det gäller att inte förskräckas, utan våga stanna kvar i det mörka och hemska och aldrig släta över. Det kan också handla om att ett matteprov gått uselt och det behöver inte ligga mer bakom, men det är ändå viktigt, säger Linda Andersson.
Vad är det bästa med att vara nätvandrare?
– Det är när man får till det här mötet, när man får veta att det betydde något att jag fanns där.