Lundmark stod på strejkarnas sida

Minnet av gruvstrejken 1969 är starkt. Bo Lundmark hade då bara varit präst i ett år. T v bild från 1974. Foto: Kajsa Söderberg

På måndag är det 50 år sedan den stora gruvstrejken inleddes i Svappavaara. Sameprästen Bo Lundmark minns de 57 omvälvande dagarna. Fortfarande är kollekten fjärde söndagen i advent 1969 till de strejkandes familjer den största i Kiruna kyrkas historia.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Minnet av gruvstrejken 1969 är starkt. Bo Lundmark hade då bara varit präst i ett år. T v bild från 1974. Foto: Kajsa Söderberg

Mer än tusen personer kom till Kiruna kyrka den där söndagen. Under ett par veckor hade gruvdriften i Malmfälten legat nere i en vild strejk för bättre villkor. Det var snart jul och pengarna i strejkkassan började sina.

– Jag hade upptäckt att kollekten varken var riks- eller stiftskollekt och kyrkorådet hade heller inte beslutat om något ändamål. Det kändes självklart att ta upp kollekten till de strejkandes familjer, berättar Bo Lundmark.

– Vid stadshuset hade jag och Thure Eriksson, som också var kyrkoadjunkt i församlingen, en skylt som visade vart kollekten skulle gå. På ett stormöte i stadshuset upplyste strejkledaren Atle Lans att kyrkan ställt sig på de arbetandes sida. Han uppmanade till samling i Herrens hus.

Tjänsten i Kiruna var Bo Lundmarks första prästtjänst. Ett år hade gått sedan hans vigning.

– Men trots att jag var alldeles ny var min livserfarne kyrkoherde Ewert Aronsson inte orolig för min predikan som han heller inte ville läsa i förväg.

Atmosfären var oförglömlig. Efteråt stod Atle Lans i koret och tackade för det moraliska stödet och offerviljan. Han sa bland annat att prästerna i Kiruna uppfattat sitt kall på ett riktigt sätt.

Strax före söndagen ringde hovpredikanten Gunnar Dahmén som ansvarade för den religiösa programavdelningen på Sveriges radio/TV. Han ville direktsända gudstjänsten i Sveriges television. Även den kollekten skulle gå till Kiruna.

Budskapet i predikan blev kristen medkänsla.

– Atmosfären var oförglömlig. Efteråt stod Atle Lans i koret och tackade för det moraliska stödet och offerviljan. Han sa bland annat att prästerna i Kiruna uppfattat sitt kall på ett riktigt sätt, säger Bo Lundmark.

– Hos många i Kiruna märktes en attitydförändring efter strejkgudstjänsten. Från misstänksamhet till förväntan.

Den 4 februari 1970 återgick 4 800 arbetare till gruvorna.

Fortfarande är kollekten från den dagen, tv-insamlingen inräknad, den största i Kiruna kyrkas historia. De 30 000 kronorna motsvarar över 250 000 kronor i dagens penningvärde.

Fakta: Bo Lundmark

Sameprästen, som ställde sig på de strejkandes sida i LKAB-konflikten den 9 december 1969.

Konflikten omfattade gruvdriften i Kiruna, Malmberget och Svappavaara. Planerna på robotifiering och ackordssystemet var två orsaker.