Med fokus på hur religion påverkar krig

Isak Svensson har tilldelats Wallquist-priset på 25 000 kronor. FOTO: MIKAEL WALLERSTEDT

Religiösa konflikter skiljer ut sig från andra. Freds- och konfliktforskaren Isak Svenssons uppgift är att förstå varför.

Nu har han tilldelats årets Wallquistpris.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Isak Svensson har tilldelats Wallquist-priset på 25 000 kronor. FOTO: MIKAEL WALLERSTEDT

Wallquistpriset delas sedan drygt 25 år ut av Smålands akademi, till minne av biskop Olof Wallquist. Årets prissumma på 25 000 kronor går till Jönköpings-bördige Isak Svensson som sedan många år forskar i ämnet freds- och konfliktfrågor vid Uppsala universitet.

Isak Svenssons fokus är religionens roll i krig och konflikter. När religionen blir en faktor gör den ofta konflikten mer svårlöst. En del av hans forskning handlar om att förstå varför.

– Det finns ännu ingen vetenskaplig konsensus kring detta. Men det är tydligt att en konflikt med religiösa dimensioner gör att vanliga metoder som förhandlingar och fredsbevarande trupp inte fungerar så bra som annars.

En av anledningarna som Isak Svensson pekar på är hur religionen hänvisar till ”det absoluta”, det gör det svårare att backa från olika typer av krav. En annan faktor är den förväntan som finns på att konflikter med religiös prägel kommer vara svårlösta. Den blir en självuppfyllande profetia.

En tredje orsak, om man ser till de senaste årens islamistiska konflikter, är att de är så kopplade till varandra.

– De jihadistiska rebellerna är en del av en global rörelse. Motståndarsidan, de mer sekulära staterna, är också sammanlänkad. Konflikterna blir en del av en global dynamik där det blir svårt att göra eftergifter.

Man kan alltid säga att ’det handlar egentligen inte om religion’. Men om det hade varit sant skulle inte den här typen av konflikter skilja ut sig. Och det ser vi att de gör.

En återkommande fråga är hur stark tron och religionen egentligen är som drivkraft. Många menar att övertygelsen inte går så djupt och att religionen ofta kidnappas i krigets namn. Som fredsforskare tittar Isak Svensson och hans kollegor på vad parterna själva säger. Om de ställer religiöst explicita krav på anhängarna studerar de det som en religiös konflikt.

– Man kan alltid säga att ”det handlar egentligen inte om religion”. Men om det hade varit sant skulle inte den här typen av konflikter skilja ut sig. Och det ser vi att de gör.

Vid mitten av 1970-talet handlade någon procent av världens konflikter om religion. I dag är siffran upp emot 50 procent. För att hindra utvecklingen är det viktigt att förstå de bakomliggande mekanismerna, menar Isak Svensson.

– Religion är långt ifrån alltid grundorsaken till en konflikt, men den kan försvåra dess lösning. Det är något som händer i själva konfliktdynamiken när den kläs i religiöst språkbruk.

Han gläds åt priset och hoppas att det leder till att fler människor får höra talas om hans forskning.

Vad ska du göra med prispengarna?

– Oj, det har jag inte hunnit tänka på!

Fakta: Isak Svensson

Gör: Professor vid avdelningen för freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet

Aktuell: Har tilldelats Wallquist-priset på 25 000 kronor

Ålder: 45 år

Bor: I Stockholm

Familj: Hustru och tre barn