Mari Burell, förhandlare och rådgivare på Skao, som i flera år utbildat i bland annat lönesättning och arbetsmiljö, ser att vissa saker förstås gått förlorade.
– I utvärderingarna säger en del att de saknar erfarenhetsutbytet, det man pratar om över kaffet, det man skrattar åt ihop, att man får träffa på någon från en annan del av landet. Och det är klart, kurserna kan kännas effektivare digitalt, men förlusten är det man kommer på i stunden. De sakerna sägs sällan i ett digitalt möte.
Det har varit en intensiv resa att lära sig lära ut på ett proffsigt sätt. Men i takt med att både utbildare och deltagare blivit mer teknikvana, tycker Mari Burell att fördelarna börjar synas mer.
– Det som är bra är att det blir interaktion. Med lite olika pedagogiska grepp, grupparbeten och frågor, blir det inte bara en stum föreläsning. Som kursledare får man energi av deltagarna. I början kändes det därför väldigt tomt att sitta och tala till den gröna pricken, kameran, som vi fått lära oss. Men nu börjar alla vänja sig, folk gör lite miner, man får en tumme upp.
Behovet av utbildningar har inte minskat under året.
– Tvärtom har det ökat otroligt mycket. Vi har kunnat möta det behovet snabbare och mer ekonomiskt för både arbetsgivare och för Skao, säger Birgitta Ödmark.
De flesta längtar efter att gå tillbaka till fysiska träffar, men många erfarenheter från pandemin tycker hon är viktiga att ta med in i framtiden.
– Så här med ett år i backspegeln måste jag säga att pandemin har gjort möjligheterna till kompetensutveckling mer rättvisa. Digitala utbildningar möjliggör för många fler att vara med.