Mer jämlikt när kurser blir digitala

Utbildningar som kräver fysiska träffar, som denna för kvinnliga kyrkoherdar på stiftsgården Stjärnholm, skjuts på framtiden. Arkivfoto: Johannes Frandsen

Från enbart fysiska träffar till ett år med bara digitala kurser. På Skao fick man ställa om totalt när pandemins restriktioner infördes. Visst saknar många det direkta erfarenhetsutbytet, men det finns även fördelar med det digitala formatet.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Utbildningar som kräver fysiska träffar, som denna för kvinnliga kyrkoherdar på stiftsgården Stjärnholm, skjuts på framtiden. Arkivfoto: Johannes Frandsen

– Vi var lite i startgroparna för en digital utveckling när pandemin slog till, och det är jag glad för. Att gå över till webinarier och e-utbildningar låg redan i pipe­linen, men det är klart att det gick snabbare nu, säger Birgitta Ödmark.

Vissa utbildningar har fått läggas på is, bland annat ledarskapsprogram som bygger på att deltagarna träffas. Annat har kunnat fortsätta som vanligt. Ur vissa aspekter har det faktiskt varit en fördel att hålla kurserna digitalt, särskilt eftersom intresset varit så stort.

– Vi har nått fler deltagare vid fler tillfällen. Det finns ett stort behov av kunskapspåfyllnad, och nu har många kunnat delta lättare. Innan har man behövt fundera över restid, kostnader, biljetter och flyg varje gång man velat gå en utbildning. Nu sitter man i några timmar och sedan är kunskapspåfyllnaden klar.

Birgitta Ödmark ser att det även ur ett arbetsgivarperspektiv finns fördelar när personalen inte behöver resa till utbildningarna.

– Man får ut mer kompetensutveckling per krona helt enkelt.

Även för Skao har kostnaderna minskat, och man har kunnat utöka utbudet.

Birgitta Ödmark ser ytterligare en fördel i att yttre omständigheter inte begränsar möjligheten att delta:

– Det har blivit mer jämlikt och rättvist. Alla kan delta på sina egna villkor, jag behöver inte komma till Stockholm för att gå en kurs.

 

Alla börjar vänja sig, folk gör lite miner, man får en tumme upp

Mari Burell, förhandlare och rådgivare på Skao, som i flera år utbildat i bland annat lönesättning och arbetsmiljö, ser att vissa saker förstås gått förlorade.

– I utvärderingarna säger en del att de saknar erfarenhetsutbytet, det man pratar om över kaffet, det man skrattar åt ihop, att man får träffa på någon från en annan del av landet. Och det är klart, kurserna kan kännas effektivare digitalt, men förlusten är det man kommer på i stunden. De sakerna sägs sällan i ett digitalt möte.

Det har varit en intensiv resa att lära sig lära ut på ett proffsigt sätt. Men i takt med att både utbildare och deltagare blivit mer teknikvana, tycker Mari Burell att fördelarna börjar synas mer.

– Det som är bra är att det blir interaktion. Med lite olika pedagogiska grepp, grupparbeten och frågor, blir det inte bara en stum föreläsning. Som kursledare får man energi av deltagarna. I början kändes det därför väldigt tomt att sitta och tala till den gröna pricken, kameran, som vi fått lära oss. Men nu börjar alla vänja sig, folk gör lite miner, man får en tumme upp.

Behovet av utbildningar har inte minskat under året.

– Tvärtom har det ökat otroligt mycket. Vi har kunnat möta det behovet snabbare och mer ekonomiskt för både arbetsgivare och för Skao, säger Birgitta Ödmark.

De flesta längtar efter att gå tillbaka till fysiska träffar, men många erfarenheter från pandemin tycker hon är viktiga att ta med in i framtiden.

– Så här med ett år i backspegeln måste jag säga att pandemin har gjort möjligheterna till kompetensutveckling mer rättvisa. Digitala utbildningar möjliggör för många fler att vara med.

Mari Burell. Foto: Börje Svensson
Kyrkoherdar och ordförande får egna HR-forum

Våren 2020 började Skao bjuda in till HR-forum varannan vecka, en digital mötesplats för att diskutera arbetsgivarfrågor, med fokus på de förändringar och ibland snabba vändningar som pandemin medförde. Möjlighet fanns även för deltagarnaa att skicka in frågor i förväg. Under 2021 kommer dessa forum utökas med ett par varianter, för att möta behoven hos fler är HR-experter.  
– Vi märkte att fler yrkesgrupper behövde sammanhang för erfarenhetsutbyten. Vi utvecklar konceptet och skapar två nya platser för nätverk, säger Birgitta Ödmark. 
Ett forum för kyrkoherdar och ett för kyrkorådsordförande startar under våren. Till hösten planeras ett gemensamt forum för både kyrkoherdar och ordförande.

Birgitta Ödmark. Foto: Skao